Biserica Ortodoxă și campania. Liiceanu îi scrie Patriarhului Daniel

biserica ortodoxă
Gabriel Liiceanu Foto: Wikimedia Commons

Scriitorul Gabriel Liiceanu i-a trimis Patriarhului Daniel cel mai recent volum al său, intitulat „Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile”, cu o dedicaţie-autograf în care scriitorul face referire la „târârea” Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

Cartea „Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile”, apărută recent la editura Humanitas, i-a fost trimisă astăzi Patriarhului Daniel de către Gabriel Liiceanu, potrivit unei informaţii postate pe una dintre paginile oficiale de Facebook ale editurii, relatează mediafax.ro.

Pe această pagină de Facebook a fost postată şi o imagine cu dedicaţia-autograf pe care Gabriel Liiceanu i-a trimis-o Patriarhului Daniel: „Preafericitului Părinte Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, şi tuturor preoţilor care, în aceste zile, consideră ruşinoasă şi nu acceptă târârea Bisericii noastre în alegerile prezidenţiale”.

Cartea „Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile” cuprinde texte care au fost scrise de pe poziţia unui membru al „societăţii civile” în perioadele în care „febra organismului social a atins în ţara noastră grade paroxistice”, se arată în descrierea volumului de pe site-ul Humanitas.

biserica ortodoxă
Dedicația scriitorului Gabriel Liiceanu către Patriarhul Daniel. Foto: Pagina de Facebook Humanitas

„Intelectualul român trăieşte nevrotic şi dramatic, prins între tentaţia de a gesticula vehement pe scena publică şi cea de a trânti, scârbit, poarta istoriei şi de a se încuia în camera lui. Mereu am avut, ca români, ceva de înfruntat, de îndreptat, de luat de la capăt. Trăim, epuizant, o stare de insurecţie cetăţenească. Bolnava noastră Românie, cu şmecherii, lichelele sau incapabilii care au condus-o periodic, ne-a cerut, de prea multe ori, să nu uităm că suntem „cetăţeni” şi „români”. Visez o Românie de care să nu trebuiască să-mi aduc aminte mai mult de o dată la patru ani”, spune Gabriel Liiceanu, într-o declaraţie postată pe acelaşi site.

Biserica Ortodoxă Română a fost criticată de mai multe ori în ultimele săptămâni deoarece s-a implicat în campania pentru alegerile prezidenţiale în sprijinul PSD. În presă au fost difuzate mai multe înregistrări în care preoţii îi îndemnau pe oameni să voteze cu Victor Ponta.