Biserica o dă ca exemplu pe o bătrână cu pensie de 500 de lei care a donat 10.000 pentru Catedrală

Gherghina Vasilescu
Gherghina Vasilescu. Foto: ziarul "Lumina"

Ziarul „Lumina” al Patriarhiei Române relatează cazul unei bătrâne de 93 de ani dintr-un sat din Teleorman care a donat 10.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, deși are o pensie lunară de 500 de lei.

Bătrâna, care mănâncă o singură dată pe zi, doar seara, este dată ca exemplu de dărnicie de publicația bisericească.

„Gherghina Vasilescu, din Saelele – Teleorman, are 93 de ani. Toată viața a trăit ca o pustnică în mijlocul lumii. Nu a fost căsătorită niciodată și mănâncă doar seara. Așa se simte „mai liniștită” și liberă. Și-a tăiat voia proprie, așezându-se cu viața și cu încercările ei numai în voia lui Dumnezeu. De aceea și repetă des, cu smerenie, „Cum a dat Dumnezeu”. Această femeie a strâns și a donat din pensia ei de 500 de lei pe lună peste 10.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, mulțumind astfel lui Dumnezeu pentru tot ce a primit de la El”, se arată în reportajul publicat în ziarul „Lumina”.

Satul Saelele face parte din comuna cu același nume și se află la 20 de kilometri de orașul Turnu Măgurele. Povestea bătrânei cu pensie de 500 de lei, dată ca exemplu de generozitate de Biserică deoarece a contribuit la Catedrala Mântuirii, a fost relatată de mai multe publicații online.

Potrivit autorului reportajului, Gherghina Vasilescu este cea care a vrut să doneze această sumă mare de bani pentru construcția din București, după ce a aflat de Catedrală de la preotul din sat și de la televizor.

„Pentru că a aflat de la noi preoții și de la televizor despre Catedrala Mântuirii Nea­mului, m-a rugat să-i spun ce să facă pentru că dorește să doneze și ea bani pentru ridicarea ei. Iar eu, mergând la București din trei în trei luni pentru niște analize, pentru că am o problemă de sănătate, i-am dus donațiile la Paraclisul Catedralei de fiecare dată, împreună cu un pomelnic, și i-am adus chitanțele. Din pensia ei de 500 de lei pe lună a donat până acum peste 10.000 de lei. Din sat ea a dat cea mai mare sumă, ca să aibă lumină pe lumea cealaltă, cum îmi spune mereu”, a declarat Cătălin Alexandru Raicu, preotul satului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.