Bilanțul UDMR, după 25 de ani. Kelemen Hunor face apel la solidaritate și unitate

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor, președinte UDMR. Foto: Facebook Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut ieri la Miercurea Ciuc un apel la solidaritat și la unitate, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea partidului.

Acesta este de părere că drepturile pe care maghiarii din România le-au obținut „nu sunt ireversibile” așa că, dacă se vrea să se trăiască în democrație, trebuie să se gândească la faptul că drepturile de proprietate pot fi reversibile.

„Nu putem spune că de la drepturile de principiu până la acele rezultate care se leagă de drepturile patrimoniale nu sunt ireversibile. Nu, în acest loc, în această regiune, în această ţară aproape totul este reversibil. Am spus că vrem să trăim în democraţie, liberi, dar dacă ne-am gândit vreun moment că rezultatele obţinute, nu prin metode dictatoriale, dar prin instrumente ale justiţiei, pot fi renaţionalizate? Dacă ne-am gândit vreodată că şcoala reformată «Szekely Miko» din Sfântu Gheorghe se va întoarce în patrimoniul statului printr-o sentinţă, ne-am pus problema că drepturile de proprietate sunt, pot fi reversibile? Da, sunt nişte instrumente foarte rafinate cu care pot fi inversate drepturile obţinute”.

Președintele Kelemen Hunor a mai vorbit și despre obiectivele care au fost aprobate in 1993, dar care nu au fost realizate până în 2015 și care trebuie înfăptuite cât mai curând cu putință, cu multă luptă, iar pentru asta face apel la uniune.

„Vedem cum obiectivele foarte importante, care în 1993 au fost aprobate de Consiliul Europei, nu s-au realizat în fiecare punct, fiindcă acolo a fost întregul spectru al drepturilor de limbă maternă, acolo au fost incluse diferite forme de autonomie şi acolo a fost inclusă şi Universitatea de stat în limba maghiară şi, dacă ne uităm la asta, vedem ce obiective avem în faţă şi pentru ce obiective trebuie să mai luptăm. Şi aceste obiective nu au fost lăsate niciun moment de către Uniune şi maghiarii din Transilvania şi România, pentru aceste obiective trebuie să lucrăm, pentru aceste obiective trebuie să rămânem împreună”, a arătat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a continuat în același ton să vorbească despre anul 2016 care este un an electoral în care trebui să se vadă dacă Uniunea este viabilă sau nu, dar și dacă își poate păstra reprezentarea în administrația locală și în Parlament.

„Dacă Uniunea va fi prietenoasă, atractivă, dacă se va putea adresa maghiarilor din Transilvania, ca aceia care se află lângă noi să fie şi atunci lângă noi şi cei care au plecat dintr-un anumit motiv de la noi să se reîntoarcă, dacă vom fi capabili să îi reîntoarcem. Şi vom fi capabili de acest lucru doar dacă din ce în ce mai mulţi oameni, dacă majoritatea comunităţii maghiare din Ardeal ştie şi crede că poate conta pe noi, că se poate sprijini pe noi, că aceasta este acea Uniune care, de la Învăţământ până la drepturile de proprietate, de la drepturile lingvistice până la diferitele autonomii, reprezintă în aşa fel drepturile comunităţii încât cu fiecare pas, cu fiecare cărămidă pe care o pune la această casă comună, construieşte acest lucru. Aceasta este acea casă care înseamnă rămânerea pe pământul natal”, a concluzionat președintele Uniunii, informează mediafax.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe
 pagina noastră de Facebook.