Biciuirea unei femei arabe pentru că a condus, anulată de rege

Femeie_araba_niqab
Tânără arabă ce poartă vălul niqab / Bernard Gagnon Wikipedia

După ce în urmă cu numai câteva zile regele Abdullah al Arabiei Saudite a anunțat că femeile din regat vor putea vota și candida pentru funcții publice, monarhul a anulat astăzi pedeapsa unei femei care trebuia să primească zece lovituri de bici pentru că a condus un automobil.

În statul arab femeile nu au voie să se urce la volan și nici să părăsească țara fără un însoțitor bărbat.

Shema, femeia care trebuia să fie biciuită, a fost găsită vinovată pentru că a șofat în luna iulie, în orașul Jeddah, situat pe coasta Mării Roșii.

Presiune pe regele Abdullah

Alte două femei urmează să apară în fața instanței în acest an, acuzate că au condus o mașină. Totuși, în ultimele luni, tot mai multe femei au condus vehicule în orașele din Arabia Saudită pentru a pune presiune pe monarh.

Potrivit BBC, poliția tinde să nu mai oprească mașinile conduse de femei. „Se pare că poziția oficială este să ignore aceste femei și să lase publicul să se obișnuiască treptat cu ideea că femeile conduc înainte de a oficializa această stare de fapt”, a declarat pentru BBC jurnalista Maha Akeel din Jedda.

De când a ajuns pe tron în 2005, regele Abdullah s-a arătat deschis schimbării și a inițiat câteva reforme care să lărgească drepturile femeilor din Arabia Saudită.