Benzina a coborât sub pragul de 5 lei pe litru în unele orașe din țară

litrul de benzină
Prețul litrului de benzină a scăzut foarte mult în ultima perioadă. Foto: Kulja via Wikimedia Commons

Pentru prima dată în ultimii patru ani de zile, preţul la benzină a coborât sub pragul de 5 lei pe litru în unele orașe din România.

Principala explicaţie pentru această scădere a preţului carburanţilor este prăbuşirea preţului la barilul de petrol de la un maxim de 115 dolari în iunie, la 60 de dolari în prezent, relatează „Ziarul Financiar”.

Potrivit datelor de pe site-ul Petrom, pe data de 23 decembrie, la benzinăria de la Calea Republicii din Bacău, litrul de benzină putea fi cumpărat cu 4,97 lei, în timp ce motorina costa 5,18 lei. În Bacău mai sunt alte trei staţii de alimentare în care benzina poate fi cumparată la 4,980 lei pe litru, în timp ce litrul de motorină se poate cumpăra cu 5,19 lei, respectiv 5,18 lei, în funcţie de staţie.

Şi în Focşani sunt două benzinării de unde se poate cumpăra benzină la 4,990 lei litrul, în timp ce litrul de motorină costă 5,290 lei.

Prin urmare, de la un maximum de 6,39 lei litrul atins la sfârșitul lunii iulie, benzina poate fi cumpărată acum chiar și cu mai puțin de 5 lei litrul. Circa 58% din preţul unui litru de benzină şi 54% din preţul la motorină se duc la stat sub forma accizei şi a TVA.

Potrivit unui top realizat de Bloomberg, România se află pe locul 29 într-un clasament al statelor în funcție de prețul plătit pe litrul de benzină. Pe primul loc se află Norvegia, cu 2,45 dolari / litrul, iar pe ultima poziție (61) se află Venezuela, unde litrul de benzină costă doar un cent.

Recomandările editorilor GreatNews:

TOP. Țările cu cea mai scumpă și cea mai ieftină benzină. Pe ce loc se află România
Concurență pentru Logan. Mașina ieftină de la Volkswagen
Mesajul de Crăciun al președintelui: Rănile despărțirii să fie vindecate!