Rețete de băuturi din florile de soc, vedetele primăverii

florile de soc
Flori de soc Foto: ro.wikipedia.org/Mihai Pitea

Alături de florile de salcâm, florile de soc sunt vedetele primăverii și deja a venit momentul pentru a fi culese.

Persoanele fără experiență pot confunda ușor socul cu bozul, un arbust otrăvitor pentru oameni. Cu toate că socul este o plantă bine cunoscută, s-au întâlnit și astfel de cazuri. De reținut că bozul are un miros neplăcut, frunzele sunt diferite, florile au antere purpurii, care devin negre când se usucă. Fructele de boz sunt negre, mate, iar cele de soc sunt lucioase. Fructele de boz au un miros neplăcut, iar dacă se pun într-un vas cu apă, aceasta se colorează, în circa 30 de minute; la soc, apa rămâne limpede.

Arbustul de soc are ramurile adesea curbate și are o înălțime de la 1 la 10 metri, iar scoarța sa are culoarea verde-gri și este fisurată.

Florile de soc proaspete sunt perfecte pentru o băutură delicioasă. Rețeta o puteți găsi aici.

De asemenea, din florile de soc se mai prepară și un sirop adorat de către copii și de cei mari. Rețeta acestuia o puteți găsi aici sau aici.


Tot din flori de soc se poate prepara și dulceață, deși mulți preferă dulceața din fructe. Unica.ro propune o rețetă ușor de realizat.

Aveți nevoie de:

  • 1 și 1/2 litri apă
  • 1 lămâie
  • 14 flori de soc
  • 1, 5 kg zahăr
  • 2 pliculete esență de vanilie

  • Mod de preparare: 
    Puneți florile de soc într-o oală mare. Turnați deasupra apa. Acoperiți-o și lăsați-o să stea așa timp de 3 zile. Turnați lichidul printr-o sită fină (cu ochiuri mici) într-o cratiță de dimensiuni mari.Adăugați zeama de la o lămâie, zahărul și esența de vanilie. Fierbeți pentru 5 minute. Sterilizați câteva borcane, în care turnați cu lingura rezultatul obținut după ceel 5 minute de fierbere. Închideți cât mai etanș borcanele și le depozitați în frigider sau într-o cămară întunecată și lipsită de umiditate.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

7 curiozităţi fascinante despre salcâmi

10 sfaturi pentru plantarea unui pom fructifer

Cel mai bun inventator din lume vine din România. Performanță cu bani puțini

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.