Bătălia medicilor cu Hollywood-ul: Tinerii se apucă de fumat după ce văd în filme

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că milioane de tineri din lumea întreagă se apucă de consumat tutun după ce văd filme cu personaje care fumează.

Unele țări au luat deja măsuri în acest sens. China, de exemplu, nu mai permite filmarea scenelor în care se fumează „excesiv”, iar India a stabilit noi reguli pentru astfel de imagini.

„Restricțiile privind publicitatea tutunului sunt mai aspre ca niciodată. Filmele rămân unul dintre ultimele canale prin care milioane de tineri sunt expuși, fără restricții, la imagini cu tutun. Fumatul în filme poate fi o formă puternică de promovare a produselor care conțin tutun”, a declarat Douglas Bettcher, director din OMS, potrivit Digi24.

Potrivit unor studii realizate în Statele Unite, 37% dintre noii fumători dintre adolescenți, se apucă de fumat din cauza imaginilor din filme cu acest viciu.

În 2014, 44% dintre filmele de la Hollywod conțineau scene cu fumători. De asemenea, multe filme produse în afara SUA conțineau scene cu țigări. Studiile au arătat că imagini cu tutun au fost descoperite în filme produse în Germania, Islanda, Polonia, Olanda și Marea Britanie.

OMS cer impunerea unor limite de vârstă pentru vizionarea filmelor în care apar scene cu tutun, să se precizeze la finalul peliculei că producătorul filmului nu a primit niciun beneficiu pentru scenele cu tutun filmate, să se interzică difuzarea mărcii de tutun în film și să fie reclame anti-tutun înainte de difuzarea unui film în care apar scene cu fumători.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.