Un tânăr face baloane într-un parc din apropierea catedralei Sagrada Familia. Foto: Andreea Dogar

Atentatele teroriste, revoltele împotriva turiștilor și lupta pentru independență a catalanilor, care a dus la un conflict major între guvenul regional și cel spaniol, i-au făcut pe unii să se întrebe dacă o vacanță în Barcelona este o alegere inspirată în această perioadă. După ce am petrecut o săptămână în orașul de la Mediterana, am înțeles de ce farmecul acestui oraș trece dincolo de disputele și de tragediile momentului.

Primul lucru pe care mi-au căzut ochii în Barcelona, în timp ce mă aflam pe scara rulantă de la metrou care mă ducea la suprafață, a fost Casa Batlló, o minunăție acoperită de mozaicuri colorate pe toată fațada, una dintre numeroasele creații ale lui Gaudi care împânzesc capitala Cataloniei.

Pentru cei porniți să descopere ceva mai mult decât Sagrada Familia și Parcul Güell cu ale sale căsuțe făcute parcă din turtă dulce, o plimbare pe bulevardul Passeig de Gràcia este obligatorie. Dincolo de Casa Batlló și Casa Milà proiectate de celebrul arhitect originar din Barcelona, această arteră este o adevărată istorie a stilurilor arhitecturale care au modelat Europa Occidentală: de la clădiri cu turnulețe subțiri neo-gotice inspirate de Evul Mediu până la blocuri împodobite baroc sau cu modernele basoreliefuri Art Deco, Passeig de Gràcia este ca un documentar care te poartă prin istoria arhitecturii europene.

barcelona obiective turistice muzeul erotic
Foto: Andreea Dogar
barcelona obiective turistice casa gaudi
Casa Batlló. Foto: Andreea Dogar
barcelona obiective turistice sagrada familia
Interiorul catedralei Sagrada Familia. Foto: Andreea Dogar
barcelona obiective turistice sagrada familia
Interiorul catedralei Sagrada Familia. Foto: Andreea Dogar
barcelona obiective turistice sagrada familia
Interiorul catedralei Sagrada Familia. Foto: Andreea Dogar
barcelona obiective turistice sagrada familia
Interiorul catedralei Sagrada Familia. Foto: Andreea Dogar

Nu doar picturile și statuetele care umpleau frumoasele fațade ale Barcelonei m-au făcut să le admir minute în șir, ci și organizarea clădirilor. Din acest punct de vedere, Barcelona este un oraș destul de atipic față de alte orașe europene, cel puțin în cazul cartierului Eixample. Privită din satelit, partea nordică a orașului se desfășoară ca o succesiune de pătrate perfect egale, separate de bulevarde care se întretaie în unghiuri drepte, care seamănă mai degrabă cu planul Manhattan-ului decât cu al unui bătrân oraș european. Iar toată această matrice de blocuri de aceeași înălțime, care a luat naștere în timpul reorganizării urbane din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, nu este deloc una monotonă: blocurile nu sunt cutii gri anoste, ci un spectacol de culori și de forme.

barcelona obiective turistice park guell
Parcul Güell. Foto: Andreea Dogar
barcelona obiective turistice park guell
Parcul Güell. Foto: Andreea Dogar

Partea cea mai veche din Barcelona, cartierul gotic, cuprins între Piața Catalunya și mare, este plin de terase, magazine de suveniruri, baruri de tapas, cafenele și restaurante. În astfel de baruri-restaurante am descoperit delicioasa mâncare spaniolă, cu ale sale paella (orez cu șofran, legume și diferite tipuri de carne), creveți, scoici, tortilla (omletă cu cartofi) și preparate cu calamar și caracatiță.

barcelona obiective turistice mâncare
Selecție de tapas, în restaurantul ART Espanol din Barcelona: tortilla, crochete cu brânză, frigărui de pui și El huevo de Juanito. Foto: Andreea Dogar

Cele care m-au cucerit însă total au fost faimoasele tapas, gustările spaniole care au încetat de mult timp să mai fie simple aperitive: de la crochete cu brânză de capră la aromata jamón ibérico (șuncă), și de la patatas bravas (cartofi) la El huevo de Juanito (o combinație mortală de cartofi, ochiuri și cârnăciori), tapas au fost pentru mine punctul culminant al fiecărei zile petrecute în Barcelona.

barcelona obiective turistice mâncare
Tapas: șuncă, salam iberic și tortilla. Foto: Andreea Dogar

Cartierul gotic este destul de diferit de modernul și aerisitul Eixample. Străduțele pietruite înguste șerpuiesc printre clădirile vechi de secole, iar apoi se deschid brusc în câte o piață largă și fermecătoare, cu măsuțe așezate la umbra pinilor mediteraneeni sau cu picturi scoase la vânzare de artiștii stradali.

De departe, cea mai frumoasă piață ascunsă în acest labirint gotic mi s-a părut Piața Reial. Mărginită de arcade, cu restaurante elegante în porticurile de pe mai toate laturile, Piața Reial aduce puțin cu Piața San Marco din Veneția. Însă palmierii care se înalță din mijlocul ei, și în care și-au găsit loc o mulțime de papagali verzi, îi dau un aer mult mai exotic și te fac să te întrebi dacă nu cumva ai ajuns, prin cine știe ce minune, la tropice.

barcelona obiective turistice piata
Piața Reial. Foto: Andreea Dogar

Unul dintre bulevardele care delimitează cartierul gotic este faimoasa La Rambla, artera care face legătura între Piața Catalunya și portul turistic al orașului. Această stradă centrală a fost pentru mine o mare surpriză: până acum, nu mai văzusem un bulevard atât de larg în care partea pietonală să ocupe mult mai mult spațiu decât carosabilul dedicat mașinilor. Mijlocul străzii este plin de terase și restaurante cu mese și umbreluțe, de magazine cu suveniruri, chioșcuri de ziare și vânzători ambulanți de dulciuri. La mai orice oră, strada e plină de sute de oameni, turiști sau localnici ieșiți la plimbare. Iar de-o parte și de alta a „miezului” pietonal se întinde câte o bandă – destul de îngustă – pentru mașini.

barcelona obiective turistice cartierul gotic
Cartierul gotic. Foto: Andreea Dogar
barcelona obiective turistice catedrala
Catedrală din cartierul gotic. Foto: Andreea Dogar

Apoi, în timpul plimbărilor prin Barcelona, am văzut multe alte bulevarde asemănătoare, în care mijlocul străzii era fie plin de restaurante, fie amenajat cu băncuțe și platani, ca un fel de parc amplasat fix pe mijlocul străzii. M-am gândit că Barcelona a inversat cumva rolurile: în loc să îi înghesuie pe pietoni pe trotuare înguste, așa cum se întâmplă în multe orașe din România (atunci când nu sunt ocupate de mașinile parcate), a transformat orașul într-unul pentru oameni, nu pentru mașini, așezând pietonii și bicicliștii în centru.

barcelona obiective turistice tapas bar
Barul de tapas ART Espanol. Foto: Andreea Dogar

Iar șoferii din oraș nu prea au motive să se plângă: Barcelona este foarte bine organizată, iar cât am stat eu pe-acolo nu am văzut niciun ambuteiaj în centru. Soluția? Foarte multe sensuri unice (am văzut chiar și un bulevard cu șase benzi, toate pe același sens) și foarte multe variante de rute pentru a ajunge într-un loc anume. Iar rețeaua de metrou, cu un număr absolut fabulos de stații, 180, și cu garnituri care vin din două în două minute, preia o mare parte din traficul ce s-ar fi desfășurat la suprafață.

Barcelona, orașul ideal

Cu un patrimoniu cultural atât de bogat, cu o gastronomie atât de bună și o organizare atât de eficientă, cum să nu vrei să vii să vizitezi acest oraș? Sau chiar să te muți aici, după cum mi-au spus unii prieteni.

barcelona obiective turistice bar tapas
Foto: Andreea Dogar
barcelona obiective turistice bar tapas
Foto: Andreea Dogar

Totuși, Barcelona nu este un oraș fără probleme. Dacă i-am întreba pe unii dintre catalani, ar spune că orașul a ajuns o victimă a propriei frumuseți. Mulți localnici s-au săturat de turismul de masă practicat în Barcelona, de turiștii gălăgioși sau scandalagii și de prețurile uriașe ale chiriilor. Așa că au organizat proteste, i-au atacat pe turiști cu roșii sau nu i-au lăsat să intre pe plajă. Iar orașul a început să poarte însemnele unei ostilități față de vizitatori – am dat peste un grafitti cu un mesaj anti-turiști chiar în apropierea Parcului Güell.

barcelona obiective turistice
Foto: Andreea Dogar

Într-adevăr, un oraș are enorm de câștigat de pe urma turiștilor, însă Barcelona pare uneori sufocată de ei, chiar dacă numărul de vizitatori ce pot intra într-o zi la cele mai importante atracții este deja limitat. Aglomerația este foarte vizibilă la Sagrada Familia, unde cozile de la intrare se întind până în stradă, iar arterele care înconjoară catedrala sunt pline de autocare ce revarsă turiști de dimineața până seara. Aici am rămas blocată în fața unui magazin de suveniruri, învăluită de un grup de zeci de turiști ruși care voiau să intre în grup în butic. A trebuit să aștept până când au intrat toți ca să pot să plec.

barcelona obiective turistice sagrada familia
Un autobuz cu turiști în fața catedralei Sagrada Familia. Foto: Andreea Dogar

Însă dincolo de amenințarea teroristă și de mulțimile de turiști care vin în Barcelona, probabil că cea mai mare problemă a orașului sunt relațiile tot mai proaste cu guvernul spaniol de la Madrid.

Am ajuns în Barcelona la doar două zile după ce locuitorii săi sărbătoriseră Ziua Națională a Cataloniei (11 septembrie), iar balcoanele blocurilor aveau în continuare arborat steagul Cataloniei sau panouri cu mesaje în favoarea separării de Spania.

În Barcelona, naționalismul catalan este vizibil la tot pasul, de la afișele care îi îndemnau pe oameni să voteze „Sí” la referendumul pentru independența Cataloniei, la pliantele care ți se dau prin muzee și care insistă parcă prea mult pe patriotismul arhitectului catalan Antoni Gaudí.

barcelona obiective turistice
Foto: Andreea Dogar
barcelona obiective turistice
Foto: Andreea Dogar

Mândru de originea sa catalană, ghidul care ne-a însoțit până la muntele Montserrat într-o excursie de jumătate de zi prin împrejurimile Barcelonei împărtășea visul de independență al concitadinilor săi. David ne-a povestit că în urmă cu doar câteva zile, de Ziua Națională, un milion de catalani au ieșit în stradă și au cerut independența față de Spania. A subliniat diferențele dintre limba și cultura catalană față de cea spaniolă și s-a arătat dezamăgit că guvernul spaniol, spre deosebire de cel britanic ce a acceptat organizarea unui refendum legal în Scoția, nu le permite catalanilor să facă același lucru. Interdicția nu a oprit autoritățile din Catalonia de la organizarea de referendumuri pentru independență: în 2006, în 2014, iar acum din nou, în urmă cu numai 3 zile.

90% dintre cei prezenți la urne au votat în favoarea separării, cu 10% mai mult decât în urmă cu 3 ani. Referendumul a dus și la violențe, aproape 900 de oameni au fost răniți, s-a tras cu gloanțe de cauciuc, iar în Catalonia a izbucnit acum greva generală.

barcelona obiective turistice montserrat
Pe muntele Montserrat, înalt de peste 1.200 de metri, se află o mănăstire benedictină foarte importantă în lumea catolică. Foto: Andreea Dogar
barcelona obiective turistice montserrat
Montserrat. Foto: Andreea Dogar
barcelona obiective turistice montserrat
Montserrat. Foto: Andreea Dogar
barcelona obiective turistice montserrat
Montserrat. Foto: Andreea Dogar
barcelona obiective turistice montserrat
Montserrat. Foto: Andreea Dogar

Spirit european sau naționalism?

Viitorul Barcelonei ca un oraș al deschiderii față de ceilalți pare acum destul de incert. Însă poate că splendidul oraș de la Mediterana va reuși să treacă peste naționalism și, indiferent de configurațiile politice, va rămâne un oraș european armonios și prietenos.

La finalul turului, după ce autocarul care ne-a purtat până la Montserrat s-a întors în centrul Barcelonei, David ne-a făcut o scurtă prezentare a câtorva repere ale Barcelonei. Ne-a arătat fosta arenă unde se țineau coride, și care odată cu interzicerea luptelor de tauri în Catalonia a fost transformată în mall, fântâna magică unde apa dansează pe muzică și și-a încheiat povestea vorbind despre La Rambla, inima Barcelonei, care a fost atât de recent martora unei tragedii: „La Rambla e foarte plină de viață. Este un loc al libertății și al bucuriei. Și așa va fi mereu”.

barcelona obiective turistice monument atentat
Flori, jucării și mesaje de solidaritate așezate la capătul bulevardului La Rambla, unde un terorist a ucis 14 persoane pe 17 august, după ce a intrat cu o dubă în mulțime. Foto: Andreea Dogar

Susține proiectul Great News

Great News este o publicație independentă care prezintă zi de zi știri de real interes pentru publicul român. Resursele noastre financiare sunt însă limitate, iar pentru a realiza noi și noi proiecte jurnalistice avem nevoie de ajutorul vostru. Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să citești mai mult conținut asemănător, ne poți susține printr-o donație.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.