Cum poți să faci bani cu bonul fiscal

Bonul fiscal poate fi monetizat prin înscrierea la tombolă. Foto: Andreea Dogar

Un proiect inițiat în iunie anul acesta, invită cumpărătorii să solicite bonul fiscal după fiecare achiziție pentru a-l înscrie într-o tombolă cu premii lunare.

Proiectul are un caracter social, încurajând cumpărătorii să semnaleze cazurile în care nu primesc bon fiscal.

Astfel, consumatorii își pot înscrie bonurile de cumpărături pe site-ul tombolabonului.ro, putând astfel câștiga lunar un premiu în valoare de 1.000 de lei.

Până acum, premiul lunar a ajuns la Târgu Mureş, Bucureşti şi Arad, iar următoarea extragere va avea loc pe 1 decembrie. Pentru următoarea extragere, au fost înscrise până acum peste 19.000 de bonuri fiscale.

Scopul tombolei este de a reduce evaziunea fiscală, astfel că cei care nu primesc bon fiscal pentru cumpărăturile făcute pot semnala acest lucru la InfoCons 021-9551, număr  apelabil din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, cu tarif normal.

La acest număr de telefon consumatorii pot obține informații despre modul în care pot depune o reclamație sau sesizare.

“Consumatorii care vizitează siteul www.tombolabonului.ro pot contribui la scăderea evaziunii fiscale reclamând pe acei comercianți care nu respectă legea. Acțiunea de a reclama un comerciant care nu emite bon fiscal va contribui pe termen lung la diminuarea activităților frauduloase ale unor agenți economici”, susțin reprezentanții inițiativei.

Demersul lor vine în contextul în care evaziunea fiscală rămâne un fenomen răspândit în România, în ciuda apelurilor repetate venite din partea Uniunii Europene (UE) pentru combaterea ei, țara noastră fiind depășită doar de Bulgaria în topul statelor din UE care contorizează economia subterană ca procent din produsul intern brut, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță AT Kearney.

Cifrele arată că în 2013, evaziunea fiscală a ajuns la 16,2% din PIB, însumând 22 miliarde de euro.  Valoarea aproape s-a dublat în ultimii 14 ani, în anul 2.000 ea fiind de 9,1% din PIB.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.