„Badass”. Femeia care a salvat avionul căruia i-a explodat un motor în aer

Tammie Jo Shults (prima din stânga) într-o fotografie din anii `80, perioadă în care era pilot pe avioane de luptă FOTO: All Hands/US Navy
Tammie Jo Shults (prima din stânga) într-o fotografie din anii `80, perioadă în care era pilot pe avioane de luptă FOTO: All Hands/US Navy

Tammie Jo Shults e „badass”, titrează presa de peste Ocean. E vitează sau eroină, poate ar fi tradus Margareata Nistor, dacă era un personaj în Top Gun. Cine e Tammie Jo Shults? E unul dintre piloții care erau la manșele avionului companiei Southwest Flight și omul care a ținut legătura în permanență cu turnul de control pentru aterizarea de urgență.

La scurt timp după accident a apărut înregistrarea comunicării dintre pilotul Tammie Jo Shults și operatorii din turnul de control. Înregistrarea a devenit virală pe internet.

Shults a impresionat prin nervii de oțel de care a dovadă și calmul permanent din voce pe care l-a avut în timp ce le explica operatorilor situația gravă în care se afla avionul afectat de explozia motorului.

Tammie Jo Shults e o luptătoare în adevăratul sens al cuvântului. Este prima femeie-pilot din istoria U.S Navy. De asemenea, a fost primul om care a pilotat avionul militar F/A 18 jet, potrivit Heavy.com. Este din New Mexico și a intrat în forțele U.S. Navy în 1985. Pilotează avioane civile din 1993.

Într-un interviu pentru revista All Hands, publicație a U.S. Navy, spunea că faptul că e femeie nu i-a adus „nici avantaje, dar nici dezavantaje” în carieră.

Iată discuția dintre turnul de control și Tammie Jo Shults:

O femeie a murit după ce motorul unui avion Southwest Airlines, în care se afla, a explodat în timpul zborului, iar bucățile desprinse au spart un geam al aeronavei. Potrivit BBC News, femeia a ieșit pe jumătate în afara avionului, iar pasagerii au reușit să o tragă înapoi.

Zborul 1380 al companiei Southwest Airlines a aterizat de urgență în Philadelphia. S-au făcut publice și conversațiile dintre piloți și turnul de control. La un moment dat se aude cum piloții spun că lipsește o parte din avion. Apoi le comunică celor din turnul de control că „e o gaură în avion și un pasager a fost tras afară”.

Avionul, un Boeing 737-700, zbura de pe aeroporul La Guardia din New York spre Dallas, în Texas, iar la bord se aflau 143 de pasageri și cinci membri ai echipajului. Aeronava avea 18 ani vechime și a fost achiziționată de nouă de compania aeriană.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.