RECORD. Cea mai lungă distanță parcursă de un avion solar

avionul solar impulse 2
Avionul Solar Impulse 2. Foto: solarimpulse.com

Avionul Solar Impulse 2, care a pornit în jurul lumii acum câteva zile, a realizat un zbor de aproape 1.500 de kilometri într-o singură etapă, stabilind astfel un nou record mondial pentru cea mai lungă distanță parcursă vreodată în mod continuu de un avion solar, relatează publicația phys.org, care citează AFP.

Avionul alimentat de energie solară a decolat de pe un aeroport din Muscat, Oman, pe 10 martie, și a aterizat în Ahmedabad, India, după ce a parcurs 1.468 de kilometri în aproape 16 ore. Pe această distanță avionul a fost pilotat de copilotul Bertrand Piccard, acesta fiind și președintele proiectului „Solar Impulse”. Alături de el, în avion s-a aflat Andre Borschberg, cofondatorul și directorul executiv al proiectului „Solar Impulse”.

Avionul Solar Impulse 2 încearcă să devină primul avion alimentat exclusiv de energie solară care înconjoară Pământul.

Organizatorii zborului au anunțat că aceasta a fost cea mai lungă distanță zburată până acum de un avion solar, însă recordul trebuie să fie confirmat de Federația Aeronautică Internațională.

Recordul anterior fusese stabilit de Andre Borschberg, cu avionul Solar Impulse 1, acesta zburând 1.386 de kilometri pe deasupra Statelor Unite.

Avionul Solar Impulse 2 va rămâne în Ahmedabad timp de 4 zile, iar pe 16 martie va decola spre Myanmar, după ce va face o scurtă oprire în orașul Varanasi din nordul Indiei. Ahmedabad a fost cea de-a doua oprire făcută de avionul solar, după plecarea din Abu Dhabi.

În total, avionul solar va parcurge 35.000 de kilometri și va traversa două oceane, Pacific și Atlantic. Înconjurul Pământului se va face în 12 etape și va dura 25 de zile de zbor efectiv, de-a lungul a 5 luni. La finalul călătoriei, avionul – care este pilotat pe rând de cei doi aviatori – se va întoarce în Abu Dhabi.

avionul solar impulse 2
Avionul Solar Impuse 2 trece pe deasupra unei moschei din Abu Dhabi. Foto: solarimpulse.com

Un avion solar care zboară și noaptea

Cea mai lungă etapă va fi traversarea Pacificului, de la Nanjing, China, până în Hawaii, pe o distanță de 8.500 de kilometri, când recordul de distanță va fi doborât din nou, dacă încercarea va fi încununată de succes. Această etapă va dura 5 zile și 5 nopți, timp în care avionul va zbura încontinuu.

Avionul Solar Impulse 2 este alimentat de peste 17.000 de celule solare construite pe aripile sale. Lungi de 72 de metri, aripile avionului au o lungime mai mare decât un Boeing 747, apropiindu-se de cele ale unui Airbus A380.

Scopul asumat al echipei este de a promova energia verde.

Pe timp de noapte, aripile avionului sunt luminate de LED-uri, iar elicele sunt alimentate de energia acumulată în baterii, potrivit BBC. Pentru a putea zbura noaptea, avionul folosește baterii de litiu-ion de capacitate mare.

Avionul Solar Impulse 2 cântărește 2,3 tone, iar până acum a zburat la o altitudine cuprinsă între 6.000 și 8.230 de metri. Viteza medie a avionului este de 70 de km/h.

Piccard și Borschberg vor pilota avionul pe rând, însă vor fi obligați să rămână atenți mai tot timpul. Își vor permite numai pauze de somn scurte, a câte 20 de minute. De asemenea, vor avea de suportat disconfortul fizic provocat de faptul că vor fi captivi într-un spațiu îngust de numai 3,8 metri cubi, nu cu mult mai mare decât o cabină publică de telefon.

avionul solar impulse 2
Avionul Solar Impulse 2, în zbor deasupra orașului Abu Dhabi. Foto: solarimpulse.com

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Tezaur geto-dacic, descoperit la Bujoreni
Știința superbă. Imaginile prin care înțelegi lumea mai ușor
Cum au construit chinezii un zgârie-nori de 57 de etaje în 19 zile