Un avion cu 71 de persoane la bord s-a prăbușit lângă Moscova

avion antonov 148
Aeronavă de tip Antonov 148. Foto: Oleg Belyakov (Wikimedia Common)

Un avion de pasageri s-a prăbușit astăzi, 11 februaie, la scurt timp după ce decolase de pe Aeroportul Domodedovo din Moscova, Rusia, anunță BBC.

Avionul aparținea companiei Saratov Airlines și a dispărut de pe radar la câteva minute de la decolare. Avionul a pierdut contactul cu turnul de control după 4 minute de la plecarea din Moscova.

Aeronava s-a prăbușit în apropiere de satul Argunovo, aflat la 80 de kilometri sud-est de Moscova. Toți cei aflați la bord au murit.

Aeronava de tip Antonov An-148 se afla în drum spre orașul Orsk din Munții Urali, aflat în apropiere de granița cu Kazakhstanul.

Potrivit siteului Flightradar24, aeronava cobora cu 1.000 de metri pe minut la 5 minute după decolare.

În imaginile de la locul accidentului se pot vedea fragmente din aeronavă împrăștiate pe un câmp acoperit de zăpadă. La bordul avionului se aflau 65 de pasageri și 6 membri ai echipajului.

Președintele Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele față de familiile victimelor și a anunțat că se va face o investigație pentru a afla cauzele care au dus la această tragedie.

Siteul rusesc gazeta.ru a citat surse din anchetă potrivit cărora pilotul a raportat o defecțiune și a cerut să aterizeze de urgență. Ulterior însă, un oficial rus a negat faptul că pilotul a anunțat o defecțiune.

Martorii au povestit pentru presa rusă că avionul luase deja foc înainte să se prăbușească.

Conform „Russia Today”, cutia neagră a avionului a fost găsită la fața locului. Analiza ultimelor înregistrări din cabină ar putea oferi mai multe informații despre cauza accidentului.

Toți cei 65 de pasageri erau din Orenburg, regiunea din Rusia spre care se îndrepta avionul, a declarat un purtător de cuvânt al guvernatorului regiunii.

aeronavă antonov 148
Aeronava de tip Antonov 148 care s-a prăbușit la data de 11 februarie 2018. Foto: Papas Dos (Wikimedia Commons)

Din păcate, nu este pentru prima dată în ultimii ani când aviația din Rusia trece printr-o astfel de tragedie.

Pe 25 decembrie 2016, chiar în ziua de Crăciun, un avion militar Tupolev 154 s-a prăbușit în Marea Neagră. 92 de oameni au murit. Ancheta a stabilit că de vină a fost o eroare de pilotaj.

Pe 31 octombrie 2015, un Airbus A321 ce transporta în special turiști s-a prăbușit în Peninsula Sinai, Egipt. Toți cei 224 de oameni aflați la bord au murit. Statul Islamic a anunțat la acea dată că a pus o bombă în avion.

În 2015, companiei Saratov i s-a interzis să mai opereze zboruri internaționale, după ce inspectorii care au realizat un control-surpriză au descoperit că în cabina de pilotaj se afla o persoană care nu făcea parte din echipajul aeronavei.

În 2016 compania a reînceput să opereze zboruri internaționale. Saratov Airlines zboară în special între orașe din Rusia, însă și spre destinații din Armenia și Georgia. În total, Saratov Airlines deține 12 aeronave.

Acesta este primul avion de pasageri ce opera o cursă comercială care s-a prăbușit după mai bine de un an. 2017 a fost cel mai sigur an din istorie pentru aviație.

antonov 148
Fragment din avionul Antonov 148 prăbușit. Foto: Captură YouTube

avion antonov 148 prăbușit rusia moscova
Fragment din avionul Antonov 148 prăbușit. Foto: Captură YouTube

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.