Mai multe avalanșe s-au produs în Carpați | VIDEO

avalanșă munți
Foto: Captură Digi24

Mai multe avalanșe s-au produs în ultimele zile în Carpați, iar salvamontiștii au emis avertizări de avalanșe pentru anumite regiuni montane din țară.

O astfel de avalanșă s-a produs în 5 aprilie în Munții Piatra Craiului. Scena a fost surprinsă de Nelu Sacarea, care a publicat imaginile pe rețeaua de socializare Facebook.

O altă avalanșă a avut loc pe Valea Coştilei din Munții Bucegi. Un telespectator al postului TV Digi24 a filmat întreaga scenă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit în timpul avalanșei.

De asemenea, Salvamont Vatra Dornei a transmis o atenționare pentru perioada 5 – 10 aprilie 2018.

Zonele cu pericol iminent de avalanșă în Țara Dornelor (grad 4/5 din 5 maxim) sunt următoarele:

Călimani:
– traseele de acces spre platoul Negoiu Călimani – Pietrosul Călimani
– drumul Mariei Theresia de sub acest platou (marcat cu punct roșu)

Suhard :
– traseul pe curba de nivel, versantul nordic al Vârful Oușorul, marcat cu bandă albastră ce face legătura cu Schitul Sf Cruce și în continuare spre Munții Rodnei

Giumalău:
– traseul marcat cu cruce rosie, ce parcurge curba de nivel pe versantul estic al Vârfului Giumălau de la Cabana Giumalău spre Polița Caprelor.

Potrivit Salvamont, zăpada pe versantii nordici la cota de 1.300 este de minimum un metru. În văile de acumulare, stratul de zăpadă depășește 4-5 m.

„Din cauza temperaturilor pozitive zăpada are o consistență foarte udă și grea raportată la unitatea de volum. Avalanșele în această perioadă pot fi declanșate doar din cauza propriei greutăți a zăpezii. ”Troianul de zăpadă” măsurat la stația meteorologică Rețitiș din Călimani (platou expus vânturilor) măsoara 3,90 metri”, a anunțat Salvamont.

Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiști să se informeze din timp asupra condițiilor de abordare a traseelor, despre starea acestora, evoluția vremii, etc și să apeleze Dispeceratul Național Salvamont (0725826668 sau 0salvamont) sau local Salvamont Vatra Dornei (0744332378 / 0726686687).

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.