Avalanșă în Munții Vrancei. O turistă a murit

avalanșă în munții vrancei
Foto: Hans / pixabay.com

Avalanșă în Munții Vrancei. Un grup de turişti a fost surprins, sâmbătă, 3 martie, de o avalanşă produsă în Munţii Vrancei, lângă Cheile Tişiţei.

O femeie în vârstă de 36 de ani a fost dată dispărută, iar ulterior a fost găsită moartă într-un râu, a anunțat postul de televiziune Digi24.

Potrivit postului de televiziune Digi24, mai mulți turiști au sunat la 112 pentru a anunța dispariția. 29 de turiști au fost blocați pe munte, dar acum sunt în siguranță.

La căutarea turistei dispărute au participat salvamontiști, jandarmi, precum și o parte dintre turiștii din grupul surprins de avalanșă.

Potrivit meteorologilor, este risc de avalanșă și în Munții Bucegi și Făgăraș.

Avalanșă în Munții Vrancei. Ce s-a întâmplat

Sabin Cornoiu, președintele Asociației Salvatorilor Montani, a declarat la postul de televiziune Digi24 că în zonă au fost două grupuri de turiști în momentul în care s-a produs avalanșa. Al doilea grup a fost surprins, iar doi turiști au fost prinși sub zăpadă. Deoarece în zonă patrulau chiar atunci 4 salvamontiști, unul dintre turiști a fost scos rapid de sub zăpadă.

Sabin Cornoiu a mai spus că, din păcate, consistența zăpezii este foarte „grea” pentru că este o avalanșă specifică sezonului de primăvară, „cu multe lemne și pietre”.

„Sunt șanse foarte mici de a fi găsită fără afecțiuni medicale majore sau chiar în viață”, spunea Sabin Cornoiu înainte ca femeia să fie găsită fără viață.

„Locul unde s-a produs această avalanșă e atipic. Niciodată nu s-au mai produs avalanșe acolo. Aceste fenomene imprevizibile se pot declanșa oriunde și oricând”, a completat el.

Potivit atenționărilor, riscul de avalanșă este de 3 din 5.

„Era un grad ridicat, peste medie putem spune, dar nu cât să se înceteze orice acitivate pe munte. Aici, oamenii au considerat că ascensiunea poate fi făcută”, a explicat președintele Asociației Salvatorilor Montani.

Vremea în martie 2018. Când vine primăvara în România

Foto: Hans / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.