Austriecii vor să fabrice în România o substanță considerată cancerigenă

Austriecii de la Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa, intenționează să construiască la Sebeș o fabrică de formaldehidă, substanţă considerată cancerigenă, ceea ce a stârnit nemulțumirea localnicilor.

Din această cauză, peste 1.500 de persoane au protestat, duminică, la Sebeş, după ce participanții la miting s-au mobilizat pe rețelele de socializare.

Protestatarii s-au adunat în jurul orei 14.00, în faţa Primăriei Sebeş, unii fiind însoţiţi de copii.

Ulterior, ei au pornit într-un marş pe străzile din oraş,  purtând pancarte cu mesaje precum „Kronospan nu uita / Sebeşul nu te vrea”, „Opriţi poluarea! Formaldehida = cancer”, „Dacă alţii nu vă lasă / Voi poluaţi la noi acasă” sau „Nu corporaţia face legislaţia”.

Acţiunea de protest a fost organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici susţinuţi de organizaţii ecologice. Obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva construirii unei noi fabricii de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, potrivit mediafax.ro.

„Ţinând cont de faptul că autorităţile statului român, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generaţie necesară măsurării exacte a cantităţii de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeşului solicită atât oprirea imediată a acestei instalaţii noi, cât şi a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public şi prin angajamente cu răspundere juridică. Oamenii din Sebeş şi din localităţile învecinate consideră că poluarea masivă resimţită în toate zonele oraşului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituţional la sănătate şi la un mediu curat”, susțin reprezentanții Grupului de Iniţiativă Civică Sebeş, prin intermediul unui comunicat.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei Kronospan afirmă, într-un comunicat de presă, că noua instalaţie de producere a formaldehidei pe care doreşte să o realizeze respectă toate reglementările, atât din România, cât şi din Uniunea Europeană.

În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai plănuit să construiască o nouă fabrică de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.