„Aurul mov”. Planta care aduce venituri de 9.000 de euro la hectar

cultura de lavandă vrancea
Cultura de lavandă a Nicoletei Jinga. Foto: adevarul.ro (Ștefan Borcea)

O tânără din comuna Măicăneşti, din județul Vrancea, a înființat o cultură de lavandă Provence, specifică pentru sudul Franței. Deși în zonă toți localnicii cultivă porumb, Nicoleta Jinga a dorit să facă ceva diferit cu pământul pe care i l-au cedat părinții săi, relatează adevarul.ro.

Cultura de levănțică din soiul Provence, care are o culoare mov intensă, se întinde pe un hectar.

Nicoleta Jinga a cumpărat seminţele din Anglia: “A fost un impact mare pentru oamenii din jur, să vadă că acest câmp devine la un moment dat de culoarea mov. Se întreţine cu munci manuale şi mai puţin mecanice, cu tractorul. Până acum am făcut cinci-şase praşile manuale, iar la trei săptămâni curăţăm florile să nu avem impurităţi. Este foarte important să nu ne lovim de acest aspect pentru că îngreunează livrarea”.

Tânăra estimează că anul acesta va obține o producție de patru tone la hectar.

Nicoleta vinde lavanda la prețul de 10 lei pe kilogram către florării: „Mai fac săculeţi şi perne pentru camere, pentru că oamenii mi-au spus că obţin o stare de calm şi binedispunere având o astfel de pernă în casă, plină cu levănţică”.

La prețul de 10 lei pe kilogram, o producție de 4 tone ar aduce venituri de 40.000 de lei la hectar, adică aproape 9.000 de euro.

Reduceri eMAG. Ultima zi din campania Revoluția Prețurilor

Mirosul lavandei diferă de la o plantă la alta, de la un miros suav la unul foarte puternic, mai notează adevarul.ro.

În viitor, Nicolea Jinga vrea să cumpere o distilerie și să producă ulei de lavandă. În curând, tânăra va organiza o zi a porţilor deschise, unde vor fi invitaţi toţi cei care vor să se bucure de frumuseţea plantaţiei sale sau să afle informaţii despre această cultură.

cultura de lavandă vrancea
Cultura de lavandă a Nicoletei Jinga. Foto: adevarul.ro (Ștefan Borcea)
cultura de lavandă vrancea
Cultura de lavandă a Nicoletei Jinga. Foto: adevarul.ro (Ștefan Borcea)
cultura de lavandă vrancea
Cultura de lavandă a Nicoletei Jinga. Foto: adevarul.ro (Ștefan Borcea)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Idei de afaceri în agricultură. Câți bani poți face cu o plantație de zmeură
Idei de afaceri în agricultură. De câți bani ai nevoie pentru o fermă de vaci
Idei de afaceri. Investiția cu profit mentolat de 15.000 de euro la hectar

3 COMENTARII

  1. bune informatii,mai ales cele legate de agricultura,acolo unde fraierii dau in arenda pentru bautura si nu fac nimic.
    kaufland.careffour sint doar doua lanturi de super market ce cumpara de la tarani produse autohtone.numai ca in birt cine sa faca politica.

  2. O mare minciuna! Si eu cultiv un hectar în Bacău și va asigur ca nu exista piața de desfacere, cu cât vinzi la florarii sunt la saculeti nu scoți nici măcar întreținerea culturii. Aurul mov este doar o mare minciuna și o afacere pentru cei care vând butasi dar pt cine o cultiva este un chin sa vezi ca muncești tot sezonul și la recoltat nu ai cui sa o vinzi și iti mucegaieste și îi dai foc .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here