Cum distruge aurul viața în Grecia

În Nea Roda, bătrâni, adulți și copii poartă tricouri cu “S.O.S Halkidiki”. Sunt turiști și localnici ai unui sat aflat la aproximativ 10 kilometri de portul de îmbarcare spre Muntele Athos. Oamenii locului nu vor să fie fotografiați. Îți explică prin semne, și pe limba lor, că le este frică de poliție. Patru persoane au intrat la închisoare din cauză că au protestat față de exploatarea aurului din Halkidiki.

Teama pare nejustificată pentru un sat pe care cele câteva vile și hoteluri l-au transformat într-o mică stațiune. Nu doar locuitorii se tem de poliție, ci chiar și activiștii și cei care împart broșuri în fața căsuței de lemn, special amenajată, amplasată pe faleză.

Un domn de vreo 50 de ani, printre puținii activiști care știu engleză, îmi promite un interviu pentru a doua zi. Nu l-am mai văzut nici în a doua, nici în a treia și nici în altă zi cât am stat în Nea Roda. Colega sa mă îndeamnă cu amabilitate să fotografiez pancartele și căsuța campaniei.

Se împotrivește ferm însă când vreau să îi fac ei o poză purtând tricoul “S.O.S Halkidiki”. Vorbește în greacă în timp ce îmi explică prin semne că patru prieteni ai ei au fost luați de poliție, în urma protestelor. Acum, teama îi face să își arate nemulțumirea doar prin mesajele de pe tricouri.

Hectare de pădure și cetatea lui Aristotel, distruse

În Halkidiki, lucrările pentru crearea infrastructurii necesare exploatării au demarat în iunie 2012, când în Skouries, au început defrișările pădurilor antice și extinderea activității miniere.

Acum, peisajul este dezolant, iar dacă lucrările vor continua, o suprafață de 460 de hectare de pădure va dispărea. Odată cu distrugerea lor, vor dispărea sate populate, plaje și site-uri arheologice, printre care și ruinele cetății Stagira, locul unde s-a născut filozoful Aristotel.

Fără apă potabilă. Exploatare cu acid sulfuric

Dincolo de distrugerea patrimoniului cultural și natural al zonei, marea problemă a locuitorilor din Halkidiki va fi lipsa apei potabile. Și asta pentru că, spre deosebire de România, unde exploatarea ar urma să se facă cu cianură, în Grecia, aurul urmează să fie scos din adâncuri cu o tehnologie bazată pe acid sulfuric.

Mai mult, broșura activiștilor, semnată de specialiști precum cei de la consiliile Rectoratului și cel pentru Mediu ale Universității Aristotel din Tesalonic, avertizează asupra unui adevărat dezastru ecologic.

Peste 3.000 de tone de praf pe oră

Atmosfera ar urma să fie contaminată cu particule de metale grele, în special arsenic. Estimările arată că 3.116 tone de praf pe oră vor fi generate numai de mina de la Skouries.

Specialiștii estimează că praful toxic va circula pe distanțe uriașe, într-un mod similar cu praful provenit din deșertul Sahara.

De asemenea, poluarea cu metale grele a apei va contamina solul, flora, fauna și culturile, chiar și pe o distanță mare de zona activității de mină.

„Eldorado Gold go home!”

“Eldorado Gold go home!” este mesajul pe care îl văd cei care se îmbarcă pentru Muntele Athos, din portul Ouranopolis. Stă scris pe parapeți din beton, atât în greacă, cât și în engleză.

Ca și în România, aurul grecesc ar urma să fie scos din adâncuri tot de canadieni, respectiv de cei de la Eldorado Gold. Ei au înființat în Grecia compania Hellas Gold, pe care o dețin în proporție de 95%. Restul, de 5%, aparține Companiei de stat în construcții AKTOR.

Eldorado Gold vrea să extragă în următorii 25 de ani din Halkidiki până la ultimul gram de minereu, respectiv 380 de milioane de tone. Și asta în timp ce, până acum, în 2.500 de ani ani, s-au scos 33 de milioane de tone.

Factura plătită de canadieni pentru toată această bogăție, în 2003, când mina a fost vândută către Hellas Gold, a fost de 11 milioane de euro. Despre acești bani, se spune că nu ar fi ajuns niciodată în buzunarul statului grec.

Extinderea unei mine vechi

În prezent, singura mină existentă în zonă este Mavres Petras, localizată în apropierea satului Stratoniki și a zonei seismice Stratoni – Varvara.

Extinderea exploatării urmează să cuprindă zona Skouries, unde a început defrișarea și amenajarea minei de suprafață, care a format un crater de 700 de metri lățime și 220 metri adâncime.

De asemenea, planul de exploatare prevede că muntele Kakavos să fie drenat, acesta fiind cel mai mare bazin aurifer al zonei.

Un tunel de 9 km, prin „casa” lui Aristotel

La Olympiada, în zona unde se află Stagira, cetatea unde s-a născut Aristotel, urmează să fie reactivată vechea mină care va fi extinsă de la 316 metri sub nivelul mării, la 650 de metri.

Tot aici, va fi construit un tunel lung de 9 kilometri, care să transporte minereul neprelucrat până la zona de prelucrare.

Pe scurt, regiunea va fi transformată dintr-o zonă turistică și agricolă, într-una a industriei grele.

Locuitori resemnați

În Nea Roda, locuitorii încep să se împace cu ideea, dar trăiesc de pe o zi pe alta fără să știe ce urmează să se întâmple.

Nimeni nu le spune nimic, dar în lipsa apei potabile și a contaminării zonei, cred că vor fi nevoiți să își părăsească locuințele. Sunt case mari, solide, cu trepte din marmură și acoperiș din țiglă, construite să reziste zeci de ani, în apropierea mării. Anunțurile imobiliare arată că până recent, ele se vindeau cu prețuri ce porneau de la peste 100.000 de euro.

Un mic hotel construit în același stil a fost inaugurat în 2004. Are aproximativ 30 de camere, și chiar și la sfârșit de sezon este ocupat aproape în totalitate.

Reprezentantul hotelului nu știe însă dacă anul viitor va mai putea face turism și ce se va întâmpla cu unitatea de cazare.

“Oamenii nu vorbesc pentru că nu știu engleză”

Îl găsim la recepție, bea bere cu alți doi tineri greci. Îl întreb despre exploatare și despre teama oamenilor de poliție.

Îmi întinde o broșură și îmi spune că “poate oamenii nu vorbesc pentru că nu știu engleză”, moment în care ceilalți doi tineri greci zic ceva pe limba lor, pe un ton de dispută.

Atunci, reprezentantul hotelului începe să explică că patru locuitori care cereau încetarea exploatării au fost arestați în urma protestelor și a încercărilor de a ajunge pe muntele Skouries, acolo unde au început lucrările pentru exploatarea aurului.

“Dar protestul era legal pentru că toți munții aștia sunt ai noștri. Ai tuturor, dar ei vor să exploateze aici”, afirmă reprezentanul hotelului.

Explicația încinge sprijitele, iar ceilalți doi greci încep și ei să spună ceva, pe limba lor.

Fără poliție locală în zonă

În engleză, spun că există legi, dar ele nu sunt respectate, iar în regiune nu ai cui să te plângi pentru că nu există poliție locală. Dintre cei aproximativ 200 de polițiști, 150 au fost mutați pe Muntele Athos, ca și cum pentru autorități, deja în zonă nu mai există nimeni.

Hotelierul crede că toată zona Nea Roda va fi distrusă, iar unitatea de cazare va fi închisă, dar nu știe când. În aceeași situație este întreaga peninsulă Halkidiki.

Nu îi spune nimeni să plece, dar cum apa de băut care vine din munte, din zona de exploatare, nu va mai putea fi folosită, va fi nevoit să facă acest lucru.

Vești bune la televizor. Ce spun grecii și preoții de pe Athos

“Este o mare luptă pentru noi”, afirmă reprezentantul aceluiași hotel.

Spre deosebire de România, unde protestele din ultimele zile față de exploatarea de la Roșia Montana au cuprins marile orașe ale țării, grecii privesc problema ca fiind una locală, iar părerile sunt împărțite. Unii sunt pentru exploatare, alții împotrivă.

Protestele care au avut loc până acum în Halkidiki au fost doar ale celor din zonă.  Mai mult, reprezentantul aceluiași hotel afirmă că din cauza crizei, grecului de rând nu prea îi pasă de distrugerile naturii, ci doar de propriul buzunar.

“Dacă te duci la Atena, cei de acolo știu doar ce văd la televizor. Compania care deține exploatarea controlează presa, deci, la televizor sunt vești bune. Nu se spune că vor distruge toată această zonă”, adaugă hotelierul.

Îl întreb care este poziția Muntelui Athos în vecinătatea căruia urmează să aibă loc exploatarea. Nu știe mai nimic despre asta, dar îmi răspunde printr-o zicală – întrebare: “Unde fac câinii pipi? La colțuri. Dar cum toți preoții au coroane rotunde, pot face pipi peste tot”.