aurora boreală
Foto: NASA

NASA a publicat un film realizat din spațiu care surprinde frumusețea uimitoare a aurorei boreale și a aurorei australe.

Videoclipul are o durată de 5 minute și este alcătuit din cadre filmate de pe Stația Spațială Internațională. Filmarea realizată are o rezoluție ultra HD.

Fenomenul luminilor verzi sau roșiatice care dansează pe cer se produce atunci când particule încărcate electric care vin de la Soare intră în atmosfera Pământului. Mai exact, aurora este rezultatul ciocnirii dintre particulele gazoase din atmosfera planetei noastre cu cele care au fost „aruncate” din atmosfera Soarelui (protoni și electroni care alcătuiesc așa-numitul „vânt solar”).

Lansate înspre Pământ, cele mai multe dintre particule sunt respinse de câmpul magnetic al planetei. Totuși, câmpul magnetic al Pământului este mai slab la fiecare dintre poli, iar din acest motiv o parte din particulele venite de la Soare intră în atmosfera Pământului și se ciocnesc cu particulele de gaz. Aceste coliziuni emit luminile cunoscute sub numele de „auroră”.

Deși cele mai obișnuite culori ale aurorei sunt verdele și rozul-roșiatic, luminile pot fi și galbene, albastre sau violet. Aurora poate lua forme foarte diferite, de la nori împrăștiați și spirale la arce sau raze.

Culoarea variază în funcție de tipul de particule gazoase care se ciocnesc. Cea mai frecventă culoare, un verde-galben deschis, este produsă de moleculele de oxigen aflate la 100 de kilometri deasupra Pământului. Aurorele roșii – mai rare – sunt produse de oxigenul de la altitudini mai mari (de la 320 de kilometri), potrivit northernlightscentre.ca. Iar luminile albastre sau purpurii sunt produse de particulele de azot.

Luminile sunt numite „auroră” după numele zeiței romane a Zorilor (Aurora). De pe Pământ, aurora poate fi observată în regiunile de la latitudini mari (în zonele arctice și antarctice). În nord, aurora poartă numele de „aurora boreală”, iar în sud “aurora australă”.

Imaginile filmate de NASA:

Pe site-ul NASA puteți vedea numeroase imagini cu aurora.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Fenomen rar și foarte spectaculos la malul Mării Negre | VIDEO
Rabla 2016. Reduceri importante pentru cei care vor o mașină electrică
Cele mai pufoase valuri din lume. Când marea se transformă în spumă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.