Au fost recuperate plăci antice din bronz furate din România. Valorează 500.000 de euro

plăci de bronz
Cele două plăci de bronz recuperate sunt expuse acum la Muzeul Național de Istorie a României. Foto: Captură Digi24

Două plăci din bronz vechi de peste 2.000 de ani, furate în urmă cu 13 ani din județul Tulcea, au fost recuperate de procurori. Ele au fost furate dintr-un sit arheologic de epocă romană şi au fost găsite la o celebră casă de licitaţii din Londra. Preţul de pornire pentru vânzarea lor urma să fie 80.000 de lire sterline, relatează digi24.ro.

Aceste vestigii preţioase din bronz au dispărut din situl oraşului antic Troesmis, aflat în județul Tulcea de astăzi, aproape de comuna Turcoaia. În antichitate, Troesmis făcea parte din regiunea cunoscută drept Sciția Mică, inclusă de romani în provincia Moesia Inferioară. Între 101 și 161, în orașul antic a fost staționată Legiunea a V-a Macedonica, iar între 337-361 Legiunea a II-a Herculia.

În 2002, plăcile care aveau inscripţionate pe ele regulile de funcţionare ale urbei au fost furate de cinci persoane. După ce au fost furate, cele două plăci de bronz au rămas în România câteva luni. Suspecţii ştiau că nu aveau cum să le valorifice pe piaţa internă deoarece ar fi fost în vizorul anchetatorilor, aşa că au fost scoase din ţară şi duse în Marea Britanie. Însă nici aici nu le-a fost uşor.

„Menţionarea numelui pe aceste plăci a făcut ca hoţii să nu mai ştie cum să scape de ele. De aceea nu au putut fi vândute. Acesta a fost norocul nostru”, a povestit istoricul Ioan Piso pentru televiziunea Digi24.

Complicii celor care au furat tablele de bronz şi care au încercat să le vândă nu aveau niciun document care să justifice provenienţa obiectelor. Ei au abandonat ideea de a le valorifica în Londra şi şi-au încercat norocul în Statele Unite, în California.

500.000 de euro, valoarea estimată a plăcilor din bronz

De aici au primit primele semnale autorităţile române. „Plăcile au fost date în urmărire prin Interpol. FBI le-a dat în urmărire”, a explicat procurorul Augustin Lazăr, potrivit sursei citate.

Suspecţii furtului de patrimoniu au hotărât să mute încă o dată plăcile din bronz. În urmă cu trei ani, plăcile au ajuns din nou în Londra.

De data aceasta, procurorii români au fost informați de o casă de licitații, iar istorici şi specialişti din România au mers în Marea Britanie unde au expertizat plăcile de bronz și au constatat că ele sunt autentice și provin din situl arheologic Troesmis.

Între timp, cei care au furat obiectele au fost prinşi de poliţişti. Hoții sunt aceleaşi persoane care acum sunt judecate şi în dosarul furtului brăţărilor dacice.

Reprezentanţii casei de licitaţii britanice cumpăraseră obiectele cu aproximativ 40.000 de lire, iar licitaţia pentru ele urma să plece de la 80.000 de lire. Autoritățile române susțin că obiectele ar avea o valoare de 500.000 de euro.

Cele două piese sunt acum expuse la Muzeul Național de Istorie a României.

Anchetatorii estimează că, în ultimii 25 de ani, din România au fost furate bunuri culturale în valoare de peste 4 milioane de euro. O problemă foarte gravă este că monumente de interes național nu sunt supravegheate cu camere de filmat.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru pasionații de călătorii. Se caută fotografi, ghizi, manageri
Reduceri pentru copii de 1 iunie. eMAG are promoții la jucării, haine și încălțăminte
Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia