Se întoarce canicula: cod galben. Lista județelor afectate de noul val de căldură

cod portocaliu caniculă cald temperatură temperaturi cel mai cald în europa
Foto: Matt Hecht (Flickr)

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de caniculă pentru 14 județe din țară, precum și pentru București.

Atenționarea meteorologică este valabilă de luni, 10 iulie, ora 9.30, până marți, 11 iulie, pentru București și pentru următoarele județe: Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Alba, Hunedoara și Sibiu.

În cursul zilelor de luni și marți, valul de căldură se va extinde, iar disconfortul termic va fi în accentuare în vestul și local în sudul și centrul țării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor.

Luni, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, mai ridicate – spre 37…38 de grade – în Banat, sudul Crișanei și vestul Olteniei.

Marți, valorile termice diurne vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade, izolat mai ridicate, în jurul a 38 de grade în Banat și vestul Olteniei.

cod galben caniculă
Sursa: ANM

În intervalul menționat, temperaturile minime nocturne se vor situa, local, la peste 20 de grade.

În jumătatea de nord-vest a țării, luni și marți, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În cursul zilei de miercuri, disconfortul termic se va menține ridicat în regiunile sudice și sud-estice, în timp ce în restul teritoriului se vor semnala frecvent manifestări specifice instabilității atmosferice.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.