Atenționare meteo. Cât mai ține canicula

FOTO: Aysegulkum/Pixabay
FOTO: Aysegulkum/Pixabay

Meteorologii au actualizat avertizările meteo din ultimele zile. România scapă parțial de caniculă, timp de câteva ore. ANM a emis o atenționare cod galben de ploi din această seară, iar, pe de altă parte, în celelalte zone ale țării, de luni va fi în vigoare o atenționare cod portocaliu și galben de caniculă.

Va fi în vigoare în continuare codul portocaliu în majoritatea țării, însă, începând de la ora 18:00 și până marți dimineață (8 august), temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Luni, valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și îndeosebi în zona joasă a județului Mehedinți, precum și în municipiul București, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 36 și 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi de 82… 84 de unități.

În nordul Olteniei, Munteniei și al Dobrogei temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

În regiunile sudice, în după-amiaza zilei de marți (8 august), local disconfortul termic va fi ridicat și, îndeosebi în Lunca Dunării, maximele termice vor mai atinge 35…37 de grade, mai transmit meteorologii.

De asemenea, Administrația națională de Meteorologie a transmis și un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată valabil între 6 august, ora 18.00 și 8 august ora 06.00, urmând să fie afectate regiunile vestice, nordice, centrale și nord-estice și zonele de munte.

În intervalul menționat, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente din seara zilei de duminică (6 august) și până în dimineața zilei de luni (7 august), la munte, în Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat și în cea mai mare parte a Moldovei.

Pe parcursul zilei de luni (7 august) și în cursul nopții de luni spre marți (7/8 august), manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi cu precădere în zonele deluroase și montane, precum și în Transilvania, Moldova și Maramureș.

În regiunile nord-vestice, nordice și la munte manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala și în după-amiaza zilei de duminică (6 august), iar în sudul și sud-estul țării vor fi mai ales în seara zilei de luni (7 august) și în noaptea de luni spre marți (7/8 august).

FOTO: Aysegulkum/Pixabay

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.