Atenționare dură din UE pentru guvernarea din România

FOTO: Pixel2013/Pixabay.com
FOTO: Pixel2013/Pixabay.com

Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, i-a cerut, printr-o scrisoare deschisă, președintelui Comisiei Europene, să nu suspende aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind justiția din România.

Potrivit Hotnews.ro, Krichbaum îi cere lui Jean Claude Juncker, ca „în cazul unor noi atacuri asupra independenței sistemului judiciar, ar trebui să se ia în considerare inițierea procedurii activării articolului 7 din Tratatul UE”.

Activarea Articolului 7 din Tratatul UE este cunoscută și ca „opțiunea nucleară” și înseamnă suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE pentru un stat membru.

„În calitate de Președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul federal al Germaniei, urmaresc actualele evoluții politice interne din România cu mare îngrijorare.

Începând cu alegerile din decembrie 2016 diferitele guverne ale României au lucrat sistematic pentru amnistierea membrilor de partid condamnați pentru fapte de corupție și frauda electorala și pentru a împiedica viitoare investigații de corupție.

În ultimele zile au fost facute public înregistrari audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Autorii acestor înregistrari sunt politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnați pentru fapte de corupție. În urma acestui scandal este ceruta acum demisia șefei DNA, Laura Kövesi.

În ultimii ani, DNA a avut un rol semnificativ, în combaterea eficienta a corupției în România chiar și la cel mai înalt nivel. Independența și marile succese ale DNA sunt vazute ca o mare realizare și în afara granițelor României.

În special în societatea civila din țarile din Balcanii de Vest, DNA este prin urmare considerata un model în eforturile proprii de a lupta împotriva corupției. Orice atac asupra DNA și asupra Laurei Kövesi este, prin urmare, un atac asupra independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției”, îi scrie Gunther Krichbaum lui Jean Claude Juncker, potrivit Hotnews.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.