Atenționare de călătorie pentru patru țări importante din Europa

FOTO: Military_Material/Pixabay
FOTO: Military_Material/Pixabay

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Spaniei cu privire la peste 100 incendii active de vegetaţie, din care 16 sunt situate în proximitatea unor aşezări umane, ce afectează zone din Regiunea Galicia, aflată în Nord-Vestul ţării.

„Valul de incendii s-a soldat, până la acest moment, cu însemnate pagube materiale. Autorităţile au dislocat în zonă efective militare şi ale forţelor de protecţie civilă pentru a sprijini eforturile pompierilor pentru stingerea incendiilor”, precizează MAE, într-un comunicat de presă.

Ministerul recomandă cetăţenilor români să evite deplasările în zonele afectate şi să respecte strict instrucţiunile autorităţilor spaniole.

În situaţii deosebite, cetăţenii români pot apela telefonul unic de urgenţă „112”.

Cetăţenii români pot solicită asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Madrid: +34917344004 şi Consulatului General al României la Bilbao: +34608956278, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanentă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://bilbao.mae.ro, http://madrid.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în App Store şi Google Play), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Franța

O atenționare de la MAE vine și pentru românii care vor să călătorească în Franța. Autorităţile locale vor menţine până pe 30 aprilie 2018 controalele la frontiere, făcând cunoscută „persistenţa” ameninţării teroriste.

Controalele la frontiere au fost restabilite conform dispoziţiilor articolelor 25 şi 27 din Codul frontierelor Schengen, după atentatele care au avut loc la Paris în 13 noiembrie 2015, scrie un comunicat de presă al MAE.

Cetăţenii români pot solicită asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanentă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanentă al misiunii diplomatice a României la Paris: +33680713729.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://paris.mae.ro.

Portugalia

MAE mai are o atenționare și pentru cei care sunt sau ajung în Portugalia, în special în regiunile din Nord și Centru. Aici sunt numeroase incendii de vegetație uscată și de pădure.

Autorităţile centrale şi locale portugheze, pompierii, Garda Naţională Republicană, forţele poliţieneşti, precum şi utilaje de teren şi mijloace aeriene au fost mobilizate pentru stingerea şi blocarea extinderii incendiilor.

Se recomandă evitarea deplasărilor în zonele afectate şi să se respecte întocmai instrucţiunile autorităţilor portugheze. În situaţii speciale de urgenţă, autorităţile portugheze de protecţie civilă pot fi apelate la numărul de telefon de tip „helpline” +351926768743, precum şi la telefonul unic de urgenţă „112”.

Cetățenii români afectaţi de situaţia din atenţionare pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Lisabona: +351213966463, +351213968812, +351213979982 şi la numerele: +351213960866, +351213972648 – apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice / oficiului consular al României la Lisabona: +351927411628.

Irlanda

Atenționare există și pentru Irlanda, coasta de Vest. Aici își face deja simțită prezența uraganul Ofelia. Până pe 17 octombrie a fost emisă o alertă de vânt puternic, cod roşu pentru regiunile Wexford, Mayo, Galway, Kerry, Clare, Limerick, Cork şi Waterford şi cod portocaliu pentru restul ţării.

Condiţiile meteorologice prognozate atenţionează cu privire la creşterea în intensitate a uraganului Ofelia (3 din 5 pe scara intensităţii) şi trecerea acestuia la stadiul unei furtuni post-tropicale. Furtuna se va manifesta prin vânt intens ce va depăşi 80 km/h, iar pe alocuri, în special pe coasta de Vest, rafalele pot atinge peste 130 km/h.

Sunt aşteptate valuri puternice, posibile inundaţii, întreruperi în furnizarea energiei electrice şi pagube materiale, precum şi perturbări ale circulaţiei rutiere, feroviare, aeriene şi navale şi ale serviciului de telefonie mobilă, se mai arată în comunicatul de presă.

Grupul de Coordonare pentru Situaţii de Urgenţă irlandez estimează că aceasta va fi cea mai puternică furtună care va lovi Irlanda, într-o statistică pe ultimii 50 de ani.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Irlanda: +35316681150; +35316674318; +35316674325, iar apelurile vor fi redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Dublin: +353864684351.

MAE recomandă consultarea paginilor de internet http://dublin.mae.ro, www.mae.ro, site-ul Serviciului Naţional de Meteorologie irlandez http://www.met.ie/nationalwarnings/default.asp.

FOTO: Military_Material/Pixabay

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.