Cod roșu în oraș. De ce au apărut pe străzi panouri cu mesajul „Atenție, cad frunzele”

În ultimele zile bucureștenii au dat peste panouri și bannere de culoare roșie puse pe străzi, prin parcuri sau prin instituții, care îi avertizează să aibă grijă la frunzele care cad din copaci. Însoțite de mesajul „Atenție, cad frunzele”, panourile i-au intrigat pe mulți dintre locuitorii capitalei.

Obișnuiți să fie avertizați tot timpul (de multe ori prin intermediul unor cartoane pe care se scrie cu pixul) că de pe clădiri cad bucăți de tencuială, țurțuri, gheață sau alte materiale de construcție care se scurg de pe clădirile lăsate în paragină, atenționarea „Cad frunze” a reușit să îi surprindă.

„Mă așteptam să scrie „atenție, cade tencuiala”. Așa că am verificat de două ori să fiu sigură că am citit corect… pentru că nimeni din jur nu părea alertat de pericolul extrem al frunzelor”, a povestit pentru greatnews.ro Corina Constantinescu, studentă la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Astfel de panouri și de bannere au fost amplasate pe Bulevardul Elisabeta, lângă fosta clădire a Primăriei Municipiului București, în parcul Izvor sau pe holurile Universității „Ion Mincu”. Panourile sunt însoțite de un cod QR care poate fi scanat cu ajutorul telefonului mobil.

Cel care a conceput campania „Atenție, cad frunzele!” este artistul Miklós Onucsan, din Oradea.

„Ideea instalării unei astfel de atenționări în spațiul urban mi-a fost inspirată, pe de o parte, de numeroasele ghidaje și atenționări care populează spațiile urbane, cu un pretins rol de protejare a confortului și siguranței pietonilor dar care, de obicei, în orașele noastre au un rol mai curând cinic decât unul practic: fie citești atenționarea că sunt căderi de țurțuri în timp ce te trezești îngropat până la jumătatea gleznei într-o baltă semi-înghețată de la incidența trotuarului cu șoseaua, fie ești atenționat grijuliu că se lucrează pe schelă, iar tu riști să te accidentezi într-o groapă proaspăt săpată și nesemnalizată corespunzător”, explică artistul pe blogul personal.

atenție, cad frunzele
Banner cu „Atenție, cad frunzele” amplasat pe Bulevardul Elisabeta. Foto: Corina Constantinescu
atenție, cad frunzele
Panou cu mesajul „Atenție, cad frunzele” amplasat în Parcul Izvor prin capitală. Foto: Ionuț Fantaziu (greatnews.ro)

„Pe de altă parte, am găsit o motivație pentru această intervenție în ceea ce mi se pare a fi o absență tot mai mare a oamenilor în timp ce sunt prezenți fizic în spațiul urban: observ zilnic că marea majoritate a pietonilor circulă prin oraș, pe străzi și prin parcuri absorbiți de telefonul mobil, și prin urmare cu un răgaz tot mai mic pentru contemplare”, mai arată el.

Campania este organizată de Asociaţia Volum Art, iar proiectul este finanţat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti ARCUB prin programul București Orașul In-vizibil, precum și de Administrația Fondului Cultural Național.

„Sunt simpatice mesajele astea care tot apar în oraș prin diverse forme (vezi „nu te mai preocupa, ești frumoasa azi”). Te fac să privești în perspectivă și să înțelegi care sunt, de fapt, lucrurile importante din viața ta. Și te fac să vezi orașul ca pe un loc mult mai primitor… ca un loc de joacă pentru oamenii mari”, a mai explicat Corina pentru greatnews.ro.

Miklós Onucsan trăiește și lucrează în Oradea, România. Printre expozițiile sale personale recente se numără „Mo(nu)ments”, Spațiul de artă contemporană MAGMA Sfântu Gheorghe, România (2015), „Unfinished Measurements”, Galeria Plan B Berlin, Germania (2011), “Markings of the working area”, Nicodim Gallery, Los Angeles, SUA (2010) sau „What I have to do tomorrow, I should have done yesterday”, Galeria Plan B, Berlin, Germania (2009).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

De la străzi sufocate de mașini la un oraș pentru oameni. O transformare spectaculoasă | FOTO

Unde sunt cele mai ieftine apartamente din București

https://greatnews.ro/top-10-cele-mai-bune-si-cele-mai-rele-orase-pentru-soferi-pe-ce-loc-este-bucurestiul/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.