Atentate teroriste. Lista celor mai grave atacuri produse în săli de concerte, cluburi sau discoteci

atac ceceni moscova atentate teroriste
Câțiva dintre atacatorii ceceni care au luat sute de ostatici într-un teatru din Moscova, în 2002. Foto: tvdata.ro / captură YouTube

22 de oameni au murit aseară, 22 mai, după ce o bombă a explodat la ieșirea din stadionul Manchester Arena, la finalul unui concert de muzică pop susținut de artista Ariana Grande. Printre victime se numără și mai mulți copii, au anunțat autoritățile britanice.

Alte 59 de persoane au fost rănite în atentatul din orașul Manchester din Marea Britanie. Până acum poliția nu a dezvăluit cine este atentatorul sinucigaș care s-a detonat în mijlocul mulțimii.

Nu este pentru prima dată când teroriștii profită de aglomerația existentă la astfel de concerte, în cluburi sau în discoteci, pentru a comite atentate teroriste.

Atentate teroriste – lista celor mai grave atacuri

1. La începutul acestui an, chiar în noaptea de Anul Nou, un terorist afiliat Statului Islamic a deschis focul asupra mulțimii de oameni care sărbătorea trecerea în 2017 în clubul Reina din Istanbul, Turcia. 39 de oameni au fost uciși, iar alți 70 au fost răniți.

Atentatul s-a produs în jurul orei 1:15, când atacatorul pe nume Abdulkadir Masharipov a ucis paznicul de la intrarea în club și a pătruns înăuntru având asupra sa o pușcă AK-47. Apoi a strigat „Allahu Akbar” și a început să tragă în oamenii din jur. Atacul a durat 7 minute, după care s-a dus în bucătărie, și-a schimbat hainele și a fugit, amestecându-se în mulțime. A fost prins abia pe 17 ianuarie.

Ulterior a ieșit la iveală faptul că Abdulkadir a primit instrucțiuni directe de la membri ai rețelei Stat Islamic pentru a organiza un atentat în Istanbul în noaptea de Anul Nou. Inițial, el ar fi trebuit să atace Piața Taksim, însă din cauza securității sporite din acea zonă a trebuit să își schimbe planurile și a ales să atace clubul Reina.

Atentate teroriste în SUA

2. În urmă cu aproape un an, pe 12 iunie 2016, în Statele Unite s-a produs cel mai grav atac armat din istoria acestei țări realizat de o singură persoană. Omar Mateen, un tânăr în vârstă de 29 de ani, a împușcat mortal 49 de persoane și a rănit alte 53 într-un club gay din Orlando, Florida, SUA. Omar a fost împușcat mortal de poliție după 3 ore.

În noaptea atacului, clubul Pulse organiza o seară latino, așa că mulți dintre cei decedați erau hispanici.

La scurt timp după ce Omar a deschis focul asupra celor prezenți în club, el a sunat la 911 și a declarat la telefon că i-a jurat credință lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic. Tânărul a mai spus că atentatul a fost provocat de faptul că SUA l-au ucis pe Abu Waheeb, un militant al ISIS, cu câteva luni înainte.

Omar, care era cetățean american cu părinți afgani, i-a spus negociatorului să ceară SUA să nu mai bombardeze Siria și Irak.

Atacul de la Bataclan, unul dintre cele mai grave atentate teroriste din istorie

3. Unul dintre cele mai grave atentate petrecute vreodată la un concert a fost cel din data de 13 noiembrie 2015, din Teatrul Bataclan din Paris, unde concerta trupa americană Eagles of Death Metal în fața unui public de aproximativ 1.500 de persoane.

După o oră de la începerea concertului, o mașină a oprit în fața clădirii, iar 3 bărbați îmbrăcați în negru, înarmați cu arme de asalt AKM, au intrat în sala de concerte. Martorii au povestit că i-au auzit strigând „Allahu Akbar” chiar înainte să înceapă să tragă în mulțime.

Atacul a durat 20 de minute, iar teroriștii au aruncat și cu grenade în mulțime. Un reporter prezent la concert a povestit la acea dată pentru CNN că atacatorii erau calmi și hotărâți și că au reîncărcat armele de 3-4 ori.

Supraviețuitorii au reușit să scape printr-o ieșire de urgență sau au urcat pe acoperișul teatrului. Alții s-au refugiat în toalete și birouri, în vreme ce unii participanți s-au prefăcut morți. Membrii trupei rock nu au fost răniți.

Un alt martor a declarat presei că l-a auzit pe unul dintre atacatori spunând: “Asta se întâmplă din cauza lui Hollande (fostul președinte francez – n.r.), care a rănit musulmani din toată lumea”.

În total, 89 de oameni au murit în timpului atacatului din Teatrul Bataclan înainte ca forțele de ordine să preia controlul asupra sălii de spectacole. Doi teroriști au murit când și-au detonat vestele explozive, iar un al treilea a fost împușcat de poliție, iar apoi vesta sa a explodat. A doua zi după atentate gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul.

Atentate teroriste în Asia

4. Nu doar continentul european a fost martorul unor astfel de atentate. Tot în noaptea de Anul Nou, de această dată pe 31 decembrie 2003, 10 oameni au murit după ce o bombă a explodat în timpul unui concert în Peureulak, regiunea Aceh din Indonezia. Printre victime s-au numărat și 3 copii. Alte 45 de persoane au fost rănite. Armata indoneziană a anunțat că atacul a fost organizat de Mișcarea pentru Eliberarea Regiunii Aceh, un grup separatist care militează pentru independența acestei regiuni.

5. Cu un an înainte, pe 12 octombrie 2002, Indonezia a fost martora unui atentat și mai sângeros. 202 persoane au fost ucise pe Insula Bali, dintre care 88 de australieni și 38 de indonezieni. Deoarece atentatul a avut loc în două cluburi de noapte unde se aflau mulți turiști, printre victime s-au aflat persoane din alte 20 de țări. 209 persoane au fost rănite în timpul atacurilor.

Atacatorii au folosit 3 bombe: un rucsac ținut în spate de un atentator sinucigaș, o mașină-capcană și un dispozitiv exploziv mai mic detonat în fața consulatului SUA. Acesta din urmă a provocat numai pagube minore.

Atentatul a fost organizat de Jemaah Islamiyah, un grup islamic extremist. Ulterior a apărut și o casetă audio despre care s-a spus că ar fi conținut un mesaj de la Osama bin Laden, în care acesta spunea că atentatul din Bali a fost provocat de „Războiul împotriva terorii” dus de SUA și de implicarea Australiei în eliberarea Timorului de Est.

Atentate teroriste organizate de grupări islamiste radicale

6. Tot în octombrie 2002 s-a petrecut și gravul atentat din Teatrul Dubrovka din Moscova. Pe 23 octombrie, 40 de ceceni înarmați au intrat în teatru și i-au luat ostatici pe cei 850 de oameni prezenți înăuntru. Atacatorii, conduși de Movsar Barayev, au spus că sunt afiliați Mișcării Islamiste Separatiste din Cecenia, și au cerut retragerea forțelor ruse din această regiune.

Ostaticii au fost ținuți înăuntru timp de două zile și jumătate, până pe 26 octombrie. După ce două femei au fost omorâte de teroriști, forțele de securitate rusești au introdus în clădire un gaz (prin intermediul sistemului de aerisire) și au început operațiunea de salvare.

Toți cei 40 de atacatori au fost uciși. În total, 133 de ostatici au murit, însă nu din cauza teroriștilor, ci ca urmare a inhalării gazului toxic. Mai exact, cu excepția celor două femei omorâte de atacatori, toți ceilalți ostatici au murit din cauza gazului introdus de forțele de securitate ale Rusiei. Folosirea gazului toxic a fost blamată de unele voci, însă guvernele din SUA și din Marea Britanie au considerat că acțiunile Rusiei au fost justificate. Numele exact al gazului folosit nu a fost dezvăluit niciodată.

Atentate teroriste în Israel

7. În iunie 2001, gruparea Hamas a organizat un atentat într-un club de noapte de pe o plajă din Tel Aviv, Israel. Teroristul s-a aruncat în aer chiar în fața clubului, în mijlocul tinerilor care așteptau să intre în discotecă. 21 de cetățeni israelieni au murit, 16 dintre aceștia fiind adolescenți.

8. Europa a cunoscut atentate teroriste și înainte de valul de atacuri puse la cale de rețeaua Stat Islamic. Pe 12 aprilie 1985, o bombă a explodat în restaurantul El Descanso din Madrid, Spania: 18 oameni au murit, alți 82 au fost răniți.

Printre cei decedați s-au numărat și 11 soldați americani, care se pare că au fost ținta atacului. Soldații lucrau la baza aeriană Torrejon din apropiere. Autoritățile spaniole au anunțat că în spatele atacului s-a aflat Organizația Jihadul Islamic.