Cum să obții 4 lucruri bune din „gunoi”: calculatoare, educație, locuri de muncă și un mediu curat

ateliere fără frontiere calculatoare recondiționate donate
Foto: educlick.ro

Asociaţia Ateliere fără Frontiere, care colectează și recondiționează echipamente IT și deșeuri electrice, electronice și electrocasnice, a lansat cea de-a treia ediție a proiectului „Dublu click pe educaţie cu Groupe Renault”, prin care urmează să doneze 400 de calculatoare recondiţionate unor școli, grădinițe sau ONG-uri din România.

Reparate sau recondiționate, cu anumite componente schimbate, electronicele care ar fi ajuns altfel la groapa de gunoi s-au transformat în calculatoare bune, care pot fi folosite în continuare de elevi.

Proiectul, desfășurat în parteneriat cu Grupul Renault, are scopul de a dota instituții educaționale (grădinițe, școli, licee, facultăţi, universități), muzee, bibiloteci sau organizaţii neguvernamentale din București sau din județele Ilfov, Argeș și Dâmbovița cu echipamente IT recondiționate de Ateliere fără Frontiere.

Calculatoarele vor fi donate către instituții și asociații care activează în comunitaţi defavorizate.

Echipamentele sunt destinate activităților educaţionale, de formare sau de integrare profesională și socială implementate de instituțiile de profil.

Toate instituțiile educaționale sau ONG-urile din capitală sau din cele 3 județe pot participa la competiție (o entitate poate să primească maximum 15 calculatoare).

Concursul de proiecte a fost lansat deja, iar instituțiile interesate se pot înscrie pe site-ul educlick.ro, până la data de 4 iunie 2017.

Proiectele vor fi evaluate de un juriu format din reprezentanţi ai Grupului Renault România, ai Asociaţiei Ateliere fără Frontiere, experți tehnici, membri ai societăţii civile și reprezentanți din presă. Juriul va analiza toate proiectele în funcție de utilitate, impactul economic și profesional, fezabilitatea și posibilitatea de continuare a proiectului. În data de 14 iunie vor fi premiate proiectele câștigătoare.

Părinții lucrează pe calculator alături de copii

Una dintre instituțiile câștigătoare la ediția de anul trecut a fost Grădinița nr. 34 din cartierul Ferentari din București, care a obținut 11 calculatoare și un laptop. Deoarece foarte mulți din copiii de aici provin din familii defavorizate și nu au un calculator acasă, computerele din laboratorul de la grădiniță au reprezentat primul lor contact cu lumea IT.

Educatoarele le-au explicat copiilor ce este un calculator, la ce folosește, din ce componente este alcătuit și care sunt pericolele ce pot apărea pe internet (grădinița are acces la internet), a explicat Tatiana Patraș, directoarea Grădiniței nr. 34, unde învață 240 de copii.

Iar în luna mai, grădinița va organiza activități pe calculator la care vor participa atât copiii, cât și părinții. Astfel, laboratorul IT le va fi de ajutor nu doar copiilor, ci și părinților, care vor învăța alături de cei mici.

„Vor lucra alături de copii. Sunt foarte mulți părinți care nu au carte”, a mai explicat Patraș.

Adina Ionescu, director de Comunicare și Responsabilitate Socială la Grup Renault România, a arătat că proiectul are și meritul de a susține inovația: „Obiecte care nu ar mai fi avut viață sunt transformate într-o nouă șansă pentru copii”.

ateliere fără frontiere calculatoare recondiționate donate
Laboratorul IT de la Grădinița nr. 34 din Ferentari. Foto: Andreea Dogar

Dincolo de reciclarea și recondiționarea unor echipamente IT care altfel ar ajunge să polueze mediul înconjurător, asociația Ateliere fără Frontiere are și o altă influență pozitivă în societate: angajează persoane vulnerabile sau din grupuri defavorizate, care au sau au avut diferite probleme (femei victime ale violenței domestice, foști copii instituționalizați, persoane cu handicap sau cu adicții). În echipa care se ocupă de colectarea și recondiționarea echipamentelor IT lucrează acum 20 de oameni.

Echipamentele IT (monitoare, unități centrale, laptopuri, imprimante etc) sunt colectate de la companii sau de la persoane fizice, iar apoi cele care pot fi salvate sunt reparate.

„Încercăm să dăm echipamentelor o a doua viață. Și asigurăm garanția, service-ul. Nu se mai folosesc în companii, dar pot folosite în grădinițe”, a explicat Patrick Ouriaghli, fondatorul asociației Ateliere fără Frontiere.

„Cei care recondiționează sunt persoane care au o motivație foarte mare de a reuși în viață. Oricine poate deveni un contributor în societate. Pentru unii e mai greu și au nevoie de ajutor. Dar nu e un ajutor la nesfârșit, e un ajutor care construiește”, a mai spus el.

Tot ce nu se poate recondiționa se dezmembrează și se reciclează.

ateliere fără frontiere calculatoare recondiționate donate
Noile calculatoarele își vor găsi proprietarii în urma unui concurs de proiecte. Foto: Ateliere fără frontiere / Renault

„Dublu Click pe educaţie cu Groupe Renault” face parte din programul EduClick, desfăşurat la nivel național. Cu cele 400 de computere care vor fi donate în acest an, programul va ajunge la un total de peste 1.200 de calculatoare donate.

Până acum, 44.000 de persoane (copii, profesori sau oameni din ONG-uri) au beneficiat de echipamentele donate.

Programul are ca scop creșterea nivelului de educație digitală prin dotarea proiectelor educaţionale ale asociațiilor și insituţiilor cu echipamente IT. La nivel național, potrivit raportului de țară al Comisiei Europene, mai puţin de de jumătate din forţa de muncă din România (46%) posedă abilități digitale suficiente, față de 72% în UE, acest aspect putând deveni un obstacol major în calea dezvoltării economice.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.