Atac la o sinagogă din Ierusalim: 4 oameni au murit. Contextul conflictului

Cel puţin patru israelieni şi-au pierdut viaţa şi opt au fost răniţi după ce doi bărbaţi înarmaţi cu un pistol, cuţite şi topoare au atacat o sinagogă din Ierusalimul de Vest.

Atacatorii – palestinieni din Ierusalimul de Est – au fost împuşcaţi de poliţie şi au murit.

Tensiunile dintre israelieni şi palestinieni sunt în creştere, câteva atacuri mortale având loc în ultimele săptămâni, informează BBC.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va răspunde „ferm la o crimă brutală”.

„Acesta este rezultatul instigării conduse de Hamas şi Abu Mazen (numele sub care mai este cunoscut preşedintele palestinian Mahmoud Abbas), o instigare pe care comunitatea internaţională o ignoră”, a declarat Netanyahu.

Hamas şi partidul lui Abbas, Fatah – grupări rivale în Palestina – au fost de acord să formeze un guvern de unitate naţională în acest an, măsură condamnată, la acea vreme, de autorităţile israeliene.

Atacul de astăzi a fost revendicat de Hamas şi un alt grup militant din Palestina, Jihadul Islamic. Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas nu a avut o reacţie după atac.

Atacul a avut loc în Har Hof, un cartier al Ierusalimului în care se află o mare comunitate de evrei ortodocşi.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Ierusalim a declarat că patru oameni au murit şi patru dintre cei opt răniţi, 6 credincioşi şi 2 poliţişti, sunt în stare gravă. Atacatorii au fost ucişi la ieşirea din sinagogă, a completat purtătorul de cuvânt.

Ce se întâmplă în Ierusalim

Ierusalim este un oraş disputat de sute de ani, de către adepţi ai diferitelor religii.

Tensiunea domneşte mereu, însă, în ultimele săptămâni, situaţia s-a înrăutăţit şi mai rău din cauza disputei din jurul unui loc de rugăciune dintre zidurile Oraşului Vechi din Ierusalim.

Musulmanii numesc acest loc al-Haram ash-Sharif (Sanctuarul Nobil) şi consideră că este locul din care profetul Mahomed s-a înălţat spre cer, în timp ce evreii îl numesc Muntele Templului şi este locul în care cred ei că se aflau templele sacre ale credinţei lor, în antichitate.

Prin tradiţie, locul este folosit doar de musulmani, însă, în ultima vreme, mai mulţi credincioşi evrei au cerut schimbarea acestui obicei, astfel încât şi ei să se poată ruga în acest loc.

Subiectul acesta este atât de delicat încât, chiar şi când Israelul a capturat Oraşul Vechi, în timpul războiului din 1967, controlul asupra acestui loc sacru a fost predat unei autorităţi religioase islamice, care administrează locul şi astăzi.

În istorie, locul a fost folosit de credincioşi din cel puţin cinci religii: iudaism, islam, creştinim, dar şi culte politeiste ale canaanenilor şi romanilor.