Cel mai grav atac armat din istoria SUA. Cel puțin 50 de morți la un concert

atac armat las vegas
Foto: Captură YouTube

Cel puțin 50 de oameni au murit, iar alți 406 au fost răniți, după ce un bărbat a deschis focul în timpul unui concert ce avea loc în Las Vegas, SUA, anunță BBC.

Inițial, poliția a anunțat că 20 de oameni au fost uciși, însă bilanțul morților a crescut.

Este cel mai grav atac armat din istoria SUA comis într-o singură zi.

Până acum, cel mai grav atac armat din SUA era considerat cel din 12 iunie 2016, când Omar Mateen, un tânăr în vârstă de 29 de ani, a împușcat mortal 49 de persoane și a rănit alte 53 într-un club gay din Orlando, Florida, SUA. Omar, care îi jurase credință lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic, a fost împușcat mortal de poliție după 3 ore.

Atacatorul din Las Vegas: un localnic de 64 de ani

Atacatorul din Las Vegas se afla la etajul 32 în Hotelul Mandalay Bay și a început să tragă în oamenii adunați la un concert în aer liber.

Poliția a anunțat că atacatorul s-a sinucis în camera de hotel. Potrivit autorităților, bărbatul este Stephen Paddock, un localnic în vârstă de 64 de ani. În camera de hotel din care a tras au fost găsite foarte multe arme de foc.

Sute de oameni au fugit ori s-au întins pe sol după ce au auzit o armă automată. Cântărețul Jason Aldean a întrerupt concertul și a părăsit rapid scena.

Poliția crede că suspectul a acționat singur. Potrivit martorilor, bărbatul ar fi tras sute de focuri.

Un purtător de cuvânt de la un spital a declarat că 14 dintre persoanele rănite la festivalul de muzică country sunt în stare critică.

Videoclipurile realizate de persoanele aflate la concert au surprins sunetul armei automate folosite de atacator.

Supraviețuitoare: „Nu am fost niciodată atât de speriată”

“Împușcăturile nu se mai opreau. Am văzut un bărbat care avea o rană la gât. Oamenii au început să cadă ca muștele”, a povestit Taylor Benge, o participantă la concert, pentru CNN.

„A fost clar că se trăgea în jos, spre mulțime. A fost isterie. Au fost oameni călcați în picioare. Am fugit și am sărit peste garduri cu soțul meu. Am sărit peste mașini, am fugit ca să ne salvăm. Nu am fugit niciodată atât de tare și nici nu am fost vreodată atât de speriată”, a povestit Jackie Hoffing, o localnică din Las Vegas, pentru „The Guardian”.

Statul Nevada este unul dintre cele mai permisive state americane în ceea ce privește armele de foc, mai notează BBC. Cetățenii americani au voie să poarte arme fără să fie obligați să se înregistreze drept proprietari de arme.

De asemenea, statul Nevada le dă voie americanilor să aibă arme de asalt automate sau semi-automate, și nici nu există o limită pentru achiziționarea de muniție. Armele pot fi cumpărate pe loc.

Atentate teroriste. Lista celor mai grave atacuri produse în săli de concerte, cluburi sau discoteci

Știre în curs de actualizare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.