Armata română a inventat vesta antiglonț pentru femei

Armata Română are în componență peste 3.500 de femei militar. Foto: 221st Public Affairs Detachment / Flickr
Armata Română are în componență peste 3.500 de femei militar. Foto: 221st Public Affairs Detachment / Flickr

Armata română a lansat, zilele trecute, cea mai nouă invenție a sa în domeniul echipamentelor militate: vesta antiglonț pentru femei.

Noul model a fost conceput cu gândul la formele fizice diferite ale femeilor, printre care și mărimea bustului.

Ministerul Apărării de la București a anunțat că noua vestă antiglonț va ajunge în dotarea celor 3.500 de femei din Armata Română.

”Această vestă cu protecție balistică a fost creată special pentru personalul feminin”, a spus cercetătorul Claudiu Lăzăroaie, adăugând: ”Au fost adăugate cupe. Femeile au o fizionomie diferită față de cea a bărbaților, iar multe dintre vestele obișnuite nu li se potriveau. Femeile soldat vor beneficia, de acum încolo, de o protecție sporită”.

Se pare că principala problemă a vestelor tradiționale obișnuite era faptul că femeile nu își găseau o mărime potrivită. Noile echipamente de protecție le permit o mai bună mișcare a mâinilor, fiind mai încăpătoare în zona bustului, dar mai strâmte în talie, unde cele făcute special pentru bărbați aveau dimensiuni prea mari.

Vestele antiglonț pentru femei vor costa cu 10-15 la sută mai mult decât cele pentru bărbați, cheltuielile suplimentare fiind datorate croielii mai complicate.

Vesta antiglonț nu este deloc un concept nou. Din momentul în care au fost dezvoltate primele arme de foc a existat și nevoia unei protecții în fața gloanțelor. În 1561, Maximilian al II-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, a testat el însuși o vestă antiglonț.

De atunci, tehnologia a avansat pentru a face față progresului armelor de foc, care reușeau să trimită gloanțe cu o viteză tot mai mare spre țintă.

Există mai multe tipuri de armuri antiglonț, începând cu celebrele veste din kevlar țesut, dar și urmașele acestora, Dynema, Spectra, Twaron sau Zylon. Noile materiale sunt mai subțiri și mai rezistente decât kevlarul, însă și mai scumpe.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.