Aproape de Pluto. Omenirea privește curioasă către marginea sistemului nostru solar

Pluto, un corp ceresc fascinant despre care vom afla multe în orele următoare (NASA)
Pluto, un corp ceresc fascinant despre care vom afla multe în orele următoare (NASA)

Sonda spatială New Horizons trece azi foarte aproape de planeta pitică din Sistemul Solar. Este pentru prima oară când omul o observă de aproape pe misterioasa Pluto.

New Horizons se află deja la 5 miliarde de kilometri distanţă de Pământ. Sonda a fost lansată în ianuarie 2006, iar astăzi îşi va atinge obiectivul: corpul ceresc îngheţat, descoperit în 1930 de Clyde Tombaugh.

Pluto este o planetă pitică, având un diametru de doar 2.370 de kilometri, mai mic decât al singurului satelit natural al Pământului, Luna. Pluto are atmosferă şi cinci sateliţi, dar o masă de 500 de ori mai mică decât cea a Terrei.

Cei cinci sateliţi ai îndepărtatului corp ceresc au fost botezaţi Charon, Styx, Nix, Kerberos şi Hydra, toate numele fiind referiri la infernul din mitologia greacă.

Planetoidul este atât de departe de Pământ încât lumina pe care o reflectă are nevoie de patru ore pentru a ajunge pe Pământ.

Sonda New Horizons, care şi-a început lunga călătorie când Pluto era considerată a fi a noua planetă a sistemului solar, va trece astăzi la doar 12.500 de kilometri distanţă de Pluto.

New Horizons va trimite primele fotografii de mare rezoluţie cu Pluto în această noapte.

Sonda care a costat 700 de milioane de dolari şi cântăreşte aproape 500 de kilograme, călătoreşte la o viteză de peste 58.000 de kilometri pe oră, fiind cel mai rapid obiect care a părăsit vreodată orbita Pământului.

„Este un teritoriu neexplorat. Precedentele imagini pe care le aveam cu Pluto aveau doar câţiva pixeli în diametru. Acum, primim imagini tot mai personale. Zona în care se află Pluto este greu de explorat de astronomi, pentru că ei se bazează pe lumină, iar la această distanţă de Soare, lumina este slabă”, a explicat astronomul britanic Brendan Owens, de la Observatorul din Greenwich, pentru BBC.

Agenţia spaţială americană NASA a început explorarea planetelor din sistemul solar în 1962, cu Venus. Astăzi, această misiune se va încheia.

După ce va trece de pluto, New Horizons va intra în „Zona a Treia”, aşa cum este numită obscura Centură Kuiper, o bandă de obiecte cereşti, rămăşiţe a formării sistemului nostru solar, în urmă cu 4,56 miliarde de ani în urmă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG de până la 70% la toate produsele
Locuri de muncă în fabrici din Germania și Olanda. Salariile ajung la 2.700 de euro
Mari reduceri la televizoare Samsung, la eMAG
Job-uri pe vase de croazieră. Masa și cazarea sunt gratuite