Apare un nou centru religios în România. Unde va fi construit complexul bisericesc de 50 de milioane de euro

Complexul bisericesc de la Turburea, Gorj, va fi unul dintre cele mai mari din România. Foto: Mitropolia Olteniei

Un mega-complex bisericesc, care va fi realizat cu fonduri de la Uniunea Europeană, va fi ridicat într-o mică localitate din Oltenia.

Proiectul grandios al Mitropoliei Olteniei va fi construit în jurul castelului Roșianu, în localitatea gorjeană Turburea.

Pe lângă restaurarea castelului, proiectul de 50 de milioane de euro prevede un spaţiu monastic cu biserică şi chilii, un centru logistic informatizat, o bibliotecă şi o sală de sport.

Noul centru religios va fi realizat în satul Poiana, pe un vârf de deal, unde se află micuțul castel boieresc Roșianu, realizat în urmă cu mai mult de un secol de către un arhitect italian și aflat într-o stare de degradare avansată.

Proiectul, intitulat ”Poiana tineretului creștin de pretutindeni” este, de fapt, un spațiu biblic de reflecție, potrivit ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, citat de ”Pandurul”.

Așa va arăta complexul bisericesc de la Turburea, județul Gorj

Castelul va fi transformat în casă de oaspeți, cu o capacitate de 20 de camere, în timp ce complexul va dispune şi de o sală de mese cu bucătărie, cu capacitatea de circa 500 de persoane și de două pavilioane de cazare, unul pentru băieţi şi unul pentru fete, cu o capacitate totală de 300 de persoane.

Se va putea și campa în ”Poiana tineretului creștin de pretutindeni”, urmând să fie amenajate 20 de căsuțe de lemn pentru cazare, dar și ateliere pentru pasionații de pictură, sculptură sau olărit.

Elementul central al complexului va fi o biserică. Proiectul cuprinde şi asfaltarea drumului de acces spre castel, precum şi o parcare.

”Este o investiţie care cred că nu există în Europa, de 50 de milioane de euro. Nu îţi vine să crezi când vezi macheta. La nivel de ţară nu există aşa ceva. Totul este pe fonduri europene şi reprezentanţii bisericii au făcut demersuri pentru obţinerea finanţării. Eu zic că Dumnezeu e aproape la Turburea”, a declarat Ion Bîrcă, primarul comunei.