Anunț important al liderului Coreei de Nord în privința testelor nucleare

Pe 5 martie, Kim Jon Un a avut o întâlnire cu oficiali ai Coreei de Sud FOTO: Wikimedia Commons
Pe 5 martie, Kim Jon Un a avut o întâlnire cu oficiali ai Coreei de Sud FOTO: Wikimedia Commons

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunțat că suspendă testele nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord.

„Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare şi lansarea de rachete balistice intercontinentale”, a transmis agenţia de presă oficială KCNA din Coreea de Nord, preluată de Yonhap. KCNA a precizat şi că va fi închis un poligon nuclear din nordul ţării „pentru a garanta transparenţa suspendării testelor nucleare”.

Decizia de îngheţare a programului de înarmare nucleară şi cu rachete a fost luată la o şedinţă plenară a Partidului Muncitorilor din Coreea, cu o săptămâna înainte de întâlnirea lui Kim cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

Preşedinţia Coreei de Sud a comunicat sâmbătă că decizia Coreei de Nord de a suspenda testele nucleare şi cu rachete constituie „un progres semnificativ către denuclearizarea peninsulei coreene, dorită de întreaga lume”, transmite Yonhap. Anunţul de la Phenian privind moratoriul nuclear „va crea un context foarte pozitiv pentru succesul summitului inter-coreean şi a celui americano-nord-coreean”, arată declaraţia preşedinţiei de la Seul.

De asemenea, la sfârșitul lunii mai, începutul lui iunie, urmează o întâlnirea a liderului nord-coreean cu președintele Statelor Unite, Donald Trump.

Președintele SUA, Donald Tump, a salutat decizia Coreii de Nord de a suspenda testele nucleare și cu rachete, anunță Reuters.

„Coreea de Nord a fost de acord să suspende toate testele nucleare și să închidă un poligon important de testare. Acestea sunt niște vești foarte bune pentru Coreea de Nord, dar și pentru lume – un mare progres! Aștept cu nerăbdare summitul nostru”, a scris președintele american pe Twitter.

De altfel, surse citate de ziarul Washington Post afirmă că Mike Pompeo a avut o întrevedere la Phenian cu Kim Jong-un pentru a discuta despre viitoarea întâlnire a liderului suprem al Coreei de Nord cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.

Pompeo și Kim ar fi discutat şi despre programul nuclear al Coreei de Nord, au precizat două surse sub protecţia anonimatului.

Vizita lui Pompeo în Coreea de Nord ar fi avut loc la scurt timp după ce a fost nominalizat pentru funcţia de secretar de Stat al SUA.

Informaţia privind vizita lui Pompeo în Coreea de Nord a apărut în presa americană la doar câteva ore după ce Trump a anunţat că SUA şi Coreea de Nord au purtat discuţii directe ”la nivel foarte înalt”.

Ultima întâlnire directă dintre oficiali ai SUA şi Coreei de Nord a avut loc în anul 2000, când secretarul american de Stat Madeleine Albright s-a întâlnit cu Kim Jong Il.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.