Anul nou vine cu pașapoarte noi pentru români

FOTO: epochtimes-romania.com
FOTO: epochtimes-romania.com

Un proiect inițiat în Parlament și care beneficiază de o puternică susținere cere creșterea perioadei de valabilitate a pașapoartelor la 10 ani.

Acest nou termen de valabilitate va fi oferit persoanelor de peste 25 de ani, în timp ce pentru românii cu vârste între 12 și 25 de ani vor avea, ca și până acum, pașapoarte cu valabilitate de 5 ani.

”Prezenta propunere legislativă urmăreşte alinierea legislaţiei României la bunele practici în materie din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, prin optimizarea condiţiilor aplicabile cetăţenilor români în cazul eliberării documentelor de călătorie în străinătate, precum şi prin reducerea la jumătate a sarcinii administrative”, se menționează în expunerea de motive a proiectului legislativ depus de parlamentarii UDMR.

Măsura ar aduce România la actualele standarde europene, termenul de valabilitate din țări precum Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Irlanda, unde pașaportul este valabil 10 ani.

Propunerea legislativă, care vizează o îndreptățită și necesară reducere a procesului birocratic, a fost înregistrată la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, şi este susţinută de parlamentari PSD, ALDE şi PNL.

Cum îți faci pașaportul

Ai nevoie de voie de cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie insoțită de certificatul de naștere, în original, bineînțeles, cât și de chitanțe, drept dovadă a achitării taxelor pentru emiterea pașaportului, în original.

Programările pentru ridicarea pașapoartelor se pot face si online, aici.

Pașaportul simplu electronic costă 218 și 280 de lei și se eliberează în termen de minim 10 de zile lucrătoare, și maxim 30 de zile.