Animalele sălbatice din Europa, tot mai numeroase

lupul
Lupul cenușiu / Foto: Retron Wikimedia Commons

Populațiile unora dintre cele mai interesante animale din Europa și-au revenit în ultimii 50 de ani, sugerează un raport citat de BBC. Cercetătorii spun că specii precum urșii, lupii, râșii și vulturii sunt tot mai numeroase.

 

Oamenii de știință cred că protecția oferită speciilor, vânătoarea redusă și mutarea oamenilor din zonele rurale la orașe a ajutat refacerea faunei europene. Cercetarea a fost realizată de Societatea Zoologică din Londra, Birdlife și de Consiliul European pentru Recensământul Păsărilor, la comanda grupului conservaționist „Rewilding Europe”.

„Oamenii au în general ideea că Europa și-a pierdut toată natura și toată fauna. Eu cred că restul lumii poate învăța (din cazul Europei – n.r.) că conservarea speciilor funcționează cu adevărat. Dacă avem resurse, o strategie adecvată, ea funcționează într-adevăr”, a declarat Frans Schepers, directorul „Rewilding Europe”.

De-a lungul ultimelor secole, populațiile de animale din Europa au avut de suferit din cauza vânătorii, a pierderii habitatului și a poluării. Însă acest raport arată că situația din prezent este mult mai bună.

Cercetătorii au analizat 18 mamifere și 19 păsări din Europa. Ei au descoperit că toate, cu excepția râsului iberic, și-au sporit populațiile față de anii ’60. Zimbrul, castorul eurasiatic, rața cu cap alb sau unele specii de gâște se numără printre speciile cu cele mai mari creșteri (acestea au crescut cu mai mult de 3.000% în ultimele 5 decenii).

Europa, o poveste de succes

Pentru prădători de top precum ursul brun, cifrele s-au dublat. Populațiile de lup cenușiu, care în trecut au fost puternic afectate, au crescut cu 30%.

Potrivit lui Schepers, fauna a început să își revină după cel de-al Doilea Război Mondial, în anii ’50 – ’60. „Comparativ cu cifrele din anii 1600 sau 1700, populațiile sunt în continuare la un nivel foarte scăzut, dar ele își revin”, a explicat el.

Protecția legislativă oferită în cadrul Uniunii Europene, precum Directiva Păsări și Directiva Habitate, a contribuit la conservarea speciilor. De asemenea, în Europa există foarte adesea limite pentru animalele care pot fi vânate. O altă explicație este că oamenii se mută tot mai mult din zonele rurale la oraș, lăsându-le animalelor mai mult spațiu.

Privită în context global, rezultatele cercetării pot părea surprinzătoare într-o lume în care biodiversitatea este într-un declin continuu. „Încercăm să găsim povești de succes din care să avem ce învăța, ca să vedem ce anume funcționează și cum putem aplica (metoda – n.r.) la nivel global”, a arătat profesorul Jonathan Baillie, director de conservare la Societatea Zoologică din Londra.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poţi alătura comunităţii de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.