Se fac angajări în Armată. Ce salarii se oferă și care sunt condițiile

Militarii Batalionului 21 Vânători de Munte se instruiesc în Tabăra de Instrucție de Iarnă de la Diham - Foto: MApN - Florin Ciontea
Militarii Batalionului 21 Vânători de Munte se instruiesc în Tabăra de Instrucție de Iarnă de la Diham - Foto: MApN - Florin Ciontea

Ministerul Apărării Naționale va începe în următoarea perioadă o campanie de angajări. În total, vor fi 6.400 de posturi scoase la concurs. Cei interesați de angajări în Armată trebuie să știe că se vor încadra soldați, subofițeri, maiștri militari, ofițeri, dar și 400 de medici și 50 de psihologi.

Prin această campanie de angajări în Armată, Ministerul Apărării vrea să acopere un gol de aproximativ 8.000 de oameni, care au plecat anul trecut din sistem. Ministrul Mihai Fifor a declarat că va avea o întâlnire cu șeful de stat major, se va face o analiză și se va hotărî modalitatea de distribuție a posturilor pe unități.

„Nu este suficient să scoţi posturi la concurs. Este extrem de important să pregăteşti militari care intră în Armata Română. Vreau să vă spun că este un proces de durată, mai ales când este vorba de specialişti.

Problema noastră nu este doar să pregătim această generaţie şi să o încadrăm, problema noastră e să reuşim să-i şi ţinem în Armata Română şi tocmai de aceea, pe toate măsurile pe care le luăm în momentul de faţă, dorim să arătăm că o carieră militară este o carieră pe care şi-o poate dori orice tânăr din această ţară”, a explicat ministrul Apărării, potrivit adevarul.ro.

Angajări în Armată. Ce probe vor fi

Cei care sunt interesați de angajări în Armată trebuie să ceară informații de la centrele regionale de recrutare. Aici se va întocmi un dosar de recrutare și se va face vizita medicală. Printre altele, la dosar se pun copii ale actelor de identitate și de studii sau cazierul judiciar.

Se vor face angajări în Armată după mai multe etape de selecție. De exemplu, unul dintre examene va fi cu privire la aptitudinile în domeniul militar ale candidatului. Astfel, se va face o examinare psihologică, apoi vor fi probe fizice, care constau în parcurgerea, într-un timp determinat, a unui traseu utilitar-aplicativ și o probă de rezistență pe distanțe de 1.000 sau 2.000 de metri, în funcție de postul pentru care optează candidatul.

După aceste probe eliminatorii urmează un interviu de evaluare, care urmărește capacitatea de exprimare și motivație. Toate probele sunt notate cu „admis” și „respins”.

Angajări în Armată. Ce salarii sunt acum

Pentru soldați, durata selecției va fi de 24 de ore și 48 de ore pentru ofițeri, maiștri militari sau subofițeri. Cei care au fost declarați admiși vor fi repartizați și vor urma un program de pregătire timp de maxim 5 luni, într-un centru de instruire.

În Armată, salariile sunt mai mari, în medie, cu aproximativ 20%, față de 2016. Un soldat profesionist a câștigat în luna ianuarie 1.857 de lei. Un subofiţer a câştigat, în luna ianuarie 2018, 2.440 lei, iar un locotenent–colonel a încasat 3.868 lei.

La aceste venituri se adaugă și norma de hrană, care este de aproximativ 1.000 de lei pe lună. De asemenea, de anul acesta, se vor acorda și vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei de persoană.