Prima declarație a noii șefe DNA. Anca Jurma: ”Mă voi strădui să asigur un interimat echilibrat”

Anca Jurma a renunțat la funcția de procuror-șef al DNA. Foto: Captură TVR1

Anca Jurma a preluat azi mandatul de procuror-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție și a spus că instituția trebuie să rămână ”puternică și independentă”.

După revocarea Laurei Codruța Kovesi de către președintele Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curții Constituționale, procurorul general Augustin Lazăr a desemnat-o procuror-șef interimar la conducerea DNA pe Anca Jurma.

”Direcția Națională Anticorupție are o responsabilitate majoră. Va trebui să rămână în continuare o instutție puternică și independentă. Mă voi strădui să asigur un interimat echilibrat”, a spus Anca Jurma în prima conferință de presă ca șef al DNA.

Procurorul general Augustin Lazăr crede că Anca Jurma este ”un procuror experimentat cu un nivel de expertiză semnificativ în structura pe care urmează să o conducă”.

Anca Jurma are 28 de ani de experiență ca procuror

”Este un procuror cu experiență mare în Ministerul Public, cu o foarte bună pregătire profesională , care în acest context al devenirii direcției ca un furnizor de expertiză europeană și internațională, a reprezentat tocmai momentul și punctul cheie al acestei expertize”, a mai spus procurorul general al României.

Consilieră a Laurei Codruța Koveși, Anca Jurma este procuror cu o vechime de 28 de ani și a fost și procuror-şef al Serviciului de cooperare internaţională, de informare şi relaţii publice din cadrul DNA. Anca Jurma este doctor în Drept la Universitatea din București, Facultatea de Drept.

”În România lupta anticorupție va continua cu fermitate”, susține Augustin Lazăr, adăugând: ”Aplicarea legislației anticorupție se va efectua în conformitate cu normele standardele internaționale de eficacitate și de apărare a drepturilor fundamentale”.