ANAF ia la puricat piețele și magazinele care vând fructe și legume

FOTO: Ilona/Couleur/Pixabay
FOTO: Ilona/Couleur/Pixabay

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a dat în două zile amenzi de 2,47 de milioane de lei în cadrul unei operațiuni de verificare și monitorizare a centrelor comerciale și a altor spații în care se vând fructe și legume.

„ANAF, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, demarează operațiunea CERES, pentru verificarea și monitorizarea, pe perioada verii, a centrelor comerciale și a altor spații (piețe, târguri etc) în cadrul cărora sunt comercializate, în sistem en-gros, mărfuri de tipul fructelor și/sau legumelor proaspete”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Vineri și sâmbătă, în cadrul acestei operațiuni au fost desfășurate acțiuni de control la 354 contribuabili, fiind stabilite amenzi și confiscări în valoare totală de 2.752.688 lei.

Astfel, s-au aplicat 474 sancțiuni contravenționale principale (378 amenzi și 96 avertismente), valoarea totală a amenzilor fiind de 2,472 milioane lei și s-au confiscat sume (numerar), venituri ilicite și bunuri în valoare totală de 280.070 lei. De asemenea, s-a dispus suspendarea activității a patru contribuabili pentru nedotare cu aparate de marcat electronice fiscale.

Inspectorii ANAF încearcă prin aceste măsuri să reducă evaziunea fiscală. De exemplu, în primele patru luni ale anului trecut, ministrul Finanțelor Publice de atunci declara că evaziunea fiscală în România a fost de aproximativ trei miliarde de lei, aproximativ 670 de euro. Potrivit ministrului, aceste evaluări ale economiei subterane sunt făcute de instituții precum INS sau chiar SRI.

Sectoarele de activitate unde are loc cea mai mare parte a evaziunii fiscale sunt în „cele trei sectoare clasice, tutun, alcool și petrol”, spunea ministrul de atunci, Anca Dragu.

FOTO: Ilona/Couleur/Pixabay

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.