Americanii au tăiat „stejarii”. România a pierdut primul test al toamnei

Naţionala de rugby a României a pierdut aseară, pe stadionul Arcul de Triumf, meciul test disputat împotriva reprezentativei Statelor Unite ale Americii, scor 17-27.

Doar două mii de spectatori au fost prezenţi la meci, aproximativ un sfert dintre ei fiind americani. Extrem de gălăgioşi, yankeii au făcut multă gălăgie în tribunele cochetului stadion din Bucureşti.

România şi Statele Unite ale Americii sunt cunoştiinţe vechi în rugby. Cele două echipe s-au întâlnit pentru prima oară în 1919, la Paris, când „stejarii” au pierdut clar, scor 0-21, pe legendarul „Stade Colombes”, la Jocurile Internaţionale. Acela a fost primul meci internaţional jucat de tricolori.

Aseară, după 95 de ani, în onoarea generalului american John Pershing, care a patronat acea competiţie, Federaţia Română de Rugby a instituit o cupă care îi poartă numele. Aceasta va fi pusă în joc de fiecare dată când România şi SUA se duelează pe terenul de rugby.

Partida a fost prefaţată de câteva momente emoţionante. Mai întâi, drapelele celor două echipe au ajuns pe teren fiind purtate de soldaţi români din Regimentul de Gardă şi de puşcaşi marini americani, iar apoi cele două imnuri au fost cântate ireproşabil, fără fanfară. O tânără elevă a şcolii Româno-americane din Bucureşti interpretat imnul Statelor Unite, în timp ce soprana Felicia Filip a intonat „Deşteaptă-te române”.

Splendida intrare pe teren a celor două echipe (sptfm.ro)
Splendida intrare pe teren a celor două echipe (sptfm.ro)

Atmosfera din tribune, unde, la fiecare meci, se consumă cantităţi mari de bere, vin fiert şi mici, fără să existe măcar un incident violent, a fost extrem de relaxată, însă acest lucru nu i-a ajutat deloc pe jucătorii naţionalei României, care au părut să fie prea concentraţi la joc.

Americanii au culcat mingea în terenul de ţintă al „stejarilor” după doar câteva minute de joc, extrema Takudzwa Ngwenya reuşind o cursă senzaţională.

România a răspuns prin Florin Vlaicu, însă uvertura a reuşit să transforme doar una din cele trei lovituri de pedeapsă pe care le-a executat în prima parte a partidei, trimiţând de două ori balonul oval în bară.

Până la pauză, americanii au mai reuşit un eseu, prin Tim Stafill, şi s-au desprins la 14 puncte pe tabelă. Tricolorii, care au dominat teritorial partida, însă au arătat slăbiciuni mari în defensivă, au primit un eseu de penalizare în startul reprizei secunde. În ciuda celor şapte puncte puse pe tabelă, România nu a reuşit să se apropie şi mai mult de americani, iar un alt contraatac extrem de rapid al oaspeţilor (Folau Niua) a ucis şansele la victorie ale bărbaţilor îmbrăcaţi în galben şi albastru.

Stejarii şi yankeii s-au ciocnit violent pentru fiecare balon (sptfm.ro)
Stejarii şi yankeii s-au ciocnit violent pentru fiecare balon (sptfm.ro)

Eseul lui Andrei Rădoi şi transformarea lui Florin Vlaicu au fost ultimele puncte puse pe tabela de marcaj, care a arătat la final: România 17 – SUA 27.

Ce urmează pentru „stejari”

„Stejarii” au rămas cu un singur succes în istorie în faţa americanilor, care câştigaseră şi precedentul duel, tot la Bucureşti, cu 34-3.

Sâmbătă viitoare (15 noiembrie), la Bucureşti vine Japonia, una dintre cele mai ambiţioase echipe ale rugby-ului mondial, în timp ce peste două săptămâni (22 noiembrie), România întâlneşte, tot într-un meci test, naţionala Canadei.

Naţionala de rugby a ţării noastre este pregătită de galezul Lynn Howells, iar anul viitor va participa la cea de-a opta ediţie a Cupei Mondiale. „Stejarii”, nelipsiţi de la turneele finale, vor juca în Anglia împotriva unor formaţii foarte puternice: Irlanda, Franţa, Italia şi Canada.