Americanii acuză: ”Chinezii trag cu laser în piloții noștri”

Piloții americani sunt hărțuiți de laserele chinezilor. Foto: Pixabay

China și Statele Unite ale Americii par a fi implicate într-o perpetuă tatonare. Pentagonul susține că mai mulți piloți ai săi au fost hărțuiți cu lasere de către chinezi.

Incidentul s-a întâmplat în apropiere de baza militară din Djibouti, în Africa. Nu este, însă, pentru prima oară când avioanele americane sunt atacate cu lasere, însă numărul acestor evenimente s-a amplificat în ultima vreme.

Americanii susțin că persoane aflate într-o bază militară chineză, aflată la doar câțiva kilometri depărtare de un avanpost similar american, au trimis unde laser către piloții lor aflați în misiune.

”Sunt incidente foarte serioase. Am semnalat acest lucru și guvernului chinez și așteptăm o anchetă în aceste cazuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Dana White, citată de Euronews.

Se pare că au avut loc cel puțin zece astfel de incidente în ultimele săptămâni. Motivul ”atacurilor” nu a fost încă dezvăluit.

Potrivit americanilor, doi piloți ai unui aparat C-130 au suferit răni minore la ochi. Laserele militare chineze au fost îndreptate de mai multe ori către avioanele americane în Djibouti.

Baza militară americană din zonă este așezată strategic la intrarea sudică în Marea Roșie, pe ruta spre Canalul Suez.

Americanii au peste 4.000 de oameni în cazarma din Djibouti, printre care și numeroși membri ai forțelor speciale, care pot participa la misiuni în Yemen și Somalia.

Strategia de apărare din acest an a americanilor are drept obiectiv central contracararea Chinei și a Rusiei.

China a inaugurat anul trecut o bază navală în Djibouti, la o distanță extrem de mică de cea americană, aceasta fiind prima garnizoană externă a chinezilor, care au investit enorm în forțele armate în ultimii ani.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.