Amenzi pentru cei care intră fără aprobare pe plajele sălbatice

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

Plajele sălbatice de pe litoral vor fi păzite cu atenție începând cu 1 mai. Turiștii care vor să meargă la Corbu sau la Vadu trebuie să respecte reguli stricte. Mașinile nu vor mai fi parcate la voia întâmplării și nici corturile nu se pot monta pe plajă fără o autorizație.

Turiștii trebuie să cumpere tichete înainte de a intra în rezervație, iar bilete costă între cinci lei pentru o singură zi și 30 de lei pentru un an, potrivit Digi24. Tichetele pot fi achiziționate și de pe site-ul ddbra.ro.

Amenzile sunt de 100 de lei dacă turișii nu au permis de intrare în rezervație, dacă intră cu mașina pe nisip sunt sancționați cu 700 de lei, iar dacă pun cortul pe plajă plătesc 200 de lei.

Reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au decis la începutul acestui an să cedeze 20 de hectare din plajele sălbatice de la Sulina, Sfântul Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia și Portița autorităților locale. Edilii ar fi trebuit să amenajeze plajele până la 1 mai.

Turiștii ar fi trebuit să găsească căsuțe pentru cazare, toalete ecologice, parcări, coșuri de gunoi sau puncte pentru salvamari, însă totul a rămas la stadiul de proiect, pentru că șefii rezervației nu au terminat evaluarea plajelor.

În ceea ce privește litoralul românesc, ministrul Mediului, Cristina Pașca Palmer, a anunțat în urmă cu aproximativ două săptămâni că turiștii vor avea 33 de hectare de plajă în plus începând de anul acesta. Zonele cu plajă extinsă sunt în Mamaia, Constanța și Eforie și, spre bucuria celor care merg cu cearșaful sau prosopul la bronzat, nu pot fi concesionate privaților.

Mai exact, Uniunea Europeană, care a dat bani pentru lucrările de extindere a plajelor, interzice obținerea de profit din lucările finanțate pentru interes public. Zonele în care anul trecut vedeam șezlong lângă șezlong și sunt baruri vor rămâne în continuare în administrarea privaților, însă la zeci de metri de apa mării.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: