Decizie definitivă. Cine sunt polițiștii care îi pot amenda pe șoferii care depășesc viteza legală

Radarul LTI 20-20 TruCAM amendă
Foto: Radarul LTI 20-20 TruCAM

Șoferii care depășesc viteza legală pot fi amendați atât de polițistul care face înregistrarea video, cât și de colegii săi care primesc această informație prin stație.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că oricare dintre acești polițiști îl poate amenda pe șoferul care a încălcat legea. Până acum, foarte mulți români atacau în instanță amenzile, motivând că nu este legal ca ei să fie amendați de altă persoană decât agentul rutier care a înregistrat abaterea pe radar.

Decizia este definitivă și a fost dată pe data pe 30 ianuarie, în dosarul nr.3478/2016.

„Poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla poliţistul rutier”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit digi24.ro, procesul a fost deschis la sesizarea lui Horaţiu Costea, un avocat din Caraş-Severin, care a susţinut în faţa instanţei că un poliţist care nu a văzut cu ochii lui viteza înregistrată de aparatul radar nu poate amenda un şofer.

Însă judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu i-au dat dreptate. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.