Decizie definitivă. Cine sunt polițiștii care îi pot amenda pe șoferii care depășesc viteza legală

Radarul LTI 20-20 TruCAM amendă
Foto: Radarul LTI 20-20 TruCAM

Șoferii care depășesc viteza legală pot fi amendați atât de polițistul care face înregistrarea video, cât și de colegii săi care primesc această informație prin stație.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că oricare dintre acești polițiști îl poate amenda pe șoferul care a încălcat legea. Până acum, foarte mulți români atacau în instanță amenzile, motivând că nu este legal ca ei să fie amendați de altă persoană decât agentul rutier care a înregistrat abaterea pe radar.

Decizia este definitivă și a fost dată pe data pe 30 ianuarie, în dosarul nr.3478/2016.

„Poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla poliţistul rutier”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit digi24.ro, procesul a fost deschis la sesizarea lui Horaţiu Costea, un avocat din Caraş-Severin, care a susţinut în faţa instanţei că un poliţist care nu a văzut cu ochii lui viteza înregistrată de aparatul radar nu poate amenda un şofer.

Însă judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu i-au dat dreptate. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

1 COMENTARIU

 1. Eu cred ca acest serviciu este foarte folositor pentru reducerea accidentelor datorita vitezei! dar…ca orice serviciu prestat de o entitate statala cu regim de facturare a unei amenzi pecuniare are nevoie de urmatoarele atestate:
  – Dovada in copy a verificarii metrologice a instrumentului de masura folosit {eroare tolerata f-ctie de altercatiile atmosferice).
  – Certificatul de instruire pentru aceasta operatie ptr respectivul agent in copy.
  -Fotografia care dupa orice lege normala din lume trebuie sa fie prezentata in original si copy ptr .atasare impreuna cu celelalte la procesul verbal de amenda ( in fotografie va apare dovada clara fara interpretari a masinii cu nr.inmatriculare, fizionomia soferului dar si datele inscriptionate in baza sa cu viteza inregistrata in momentul flasch-lui.
  – Un extras din OUG 195/2002, Actualizata 2014, privind circulatia pe drumurile publice.
  FIECARE CETATEAN AL EUROPEI TREBUIE SA-SI CUNOASCA DREPTURILE SALE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here