Ambasadorul Rusiei în Turcia a fost împușcat. „Noi murim în Alep, tu aici!”

08:12. Vladimir Putin a convocat o reuniune de urgență la Kremlin și a ordonat sporirea securității la toate misiunile ruse din străinătate. El a promis că „bandiții” care se află în spatele atacului de la Ankara vor plăti.

7:45. Pe de altă parte, autoritățile turce acuză că atacatorul – care fusese anchetat după tentativa de lovitură de stat din iulie – face parte din rețeaua lui Fethullah Gulen, clericul turc care trăiește în SUA. Ankara consideră că Gulen a pus la cale încercarea din iulie de a-l răsturna de la putere pe Erdogan și a cerut extrădarea lui.

22:30. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a purtat o discuţie telefonică luni seara cu liderul Rusiei, Vladimir Putin, despre asasinarea ambasadorului Andrei Karlov.

21:21. Rusia califică uciderea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, drept atac terorist și va pune chiar astăzi (luni) problema la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, informează TASS.

20:26. Surse din securitatea turcă au susţinut luni seară că atacatorul înarmat care l-a ucis într-o galerie de artă pe ambasadorul rus Andrei Karlov era un poliţist originar din Ankara. Autorităţile turce au anunţat deja că atacatorul a fost ucis în urma unui schimb de focuri cu forţele speciale. Acesta a strigat „Allahu Akbar. Nu uitaţi Alepul, nu uitaţi Siria!” în momentul atacului asupra ambasadorului Karlov, transmite Reuters.

19:21. Președintele rus Vladimir Putin a fost informat cu privire la atacul asupra ambasadorului Rusiei în Turcia, a anunțat secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor de presă ruse.

19:09. Potrivit CNN Turk, alte trei persoane ar fi fost rănite. Atacatorul ar fi fost neutralizate.

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a fost împușcat la o expoziție de fotografie din Ankara. Potrivit unor informații, ar mai fi și alte persoane rănite în urma acestui atac. Ambasadorul a fost dus de urgență la spital, însă nu a supravețuit.

Presa turcă spune că atacatorul ar fi strigat că ambasasdorul Karlov trebuie să plătească pentru intervenția armatei ruse în Alep.

Un bărbat a intrat în Centrul Cultural din Ankara, a îndreptat pistolul către diplomatul rus și a tras. Acesta ar fi intrat în clădire folosind o legitimație falsă de polițist.

Atacatorul a tras apoi în aer şi le-ar fi cerut celor prezenţi să părăsească încăperea, după care l-a mai împuşcat o dată pe ambasador. Alte surse spun că a tras opt gloanţe şi că ar fi alte trei persoane rănite, potrivit Digi24 TV.

A apărut și o înregistrare video difuzată de televiziunile turce. În imagini se vede un bărbat îmbrăcat în costum, care ține un pistol în mână și ar striga: „Noi murim în Alep, tu mori aici”.

Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.