După Udrea, și Alina Bica este refugiat politic în Costa Rica

alina bica
Alina Bica. Foto: YouTube

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, judecată în mai multe dosare de corupție, are statut de refugiat politic în Costa Rica, a anunțat vineri, 20 aprilie, avocatul acesteia, în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit ziare.com, Alina Bica are, din ianuarie, statutul de refugiat politic în Costa Rica şi solicită să fie audiată prin videoconferinţă în procesul ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților).

„Din 30 ianuarie 2018, Alina Bica are statutul de refugiat în Costa Rica. Cerem sedință secretă în acest caz, este sub protecția statului Costa Rica. Are reședința în San Jose, se bucură de drepturile cetățeniei costaricane, toate datele din proces nu trebuie puse la dispoziția publicului. Ea este refugiată politic în Costa Rica, are un carnet provizoriu de refugiat valabil un an de zile. Nu are voie să părăsească țara un an de zile”, a spus avocatul Alinei Bica în fața instanței, potrivit sursei citate.

Astăzi, Înalta Curte de Casație și Justiție judecă ultimul termen din dosarul privind despagubirea ilegală a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP.

Procurorii DNA o acuză pe Alina Bica de mai multe fapte de corupție. Mai exact, în anul 2011, ea făcea parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiției.

Alina Bica și Elena Udrea, refugiate politic

În această calitate, ea alături de alți membri ai comisiei i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro, statul român fiind astfel grav prejudiciat, susțin procurorii.

În urmă cu o săptămână s-a aflat și că Elena Udrea, judecată în alte dosare de corupție, a cerut și primit azil politic în Costa Rica. Anunțul a fost făcut de avocatul său, la termenul din dosarul „Gala Bute”. Conform avocatului său, Elena Udrea și-a stabilit reşedinţa în Costa Rica şi a primit statutul de refugiat politic pe data de 21 martie.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.