De ce ajung alimentele la gunoi în loc să fie donate

În România, o cantitate de 5 milioane de tone de alimente ajunge anual la gunoi și este distrusă. O bună parte dintre ele ar putea fi donate persoanelor nevoiașe, însă acest lucru nu se întâmplă din cauza legislației.

Mai exact, dacă agenții economici ar dona produsele în loc să le arunce, ei ar trebui să plătească TVA pentru acestea, dacă valoarea lor depășește 20% din impozitul pe profit și sunt în limita a 3 ‰ din cifra de afaceri.

Acest lucru face ca în fiecare zi, tone de produse agroalimentare să fie distruse în loc să fie donate.

Pentru schimbarea legislației, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – InfoCons a inițiat o petiție care poate fi semnată online de către consumatori.

“Având în vedere lipsa impactului bugetar pentru anul 2015, reducerea TVA la 0% pentru produsele agro-alimentare donate de către agenții economici către asezămintele de copii, de bătrâni sau către alte locații unde sunt persoane cu posibilități financiare reduse ar putea fi o soluție concretă și reală pentru risipa agroalimentară în secolul 21”, se arată în petiția inițiată de reprezentanții InfoCons.

Ei susțin că, prin donarea alimentelor care sunt în termen de valabilitate și îndeplinesc toate condițiile pentru consum, s-ar putea crește cota de nutriție, iar măsura ar avea un impact pozitiv și asupra mediului, prin recuperarea lor în loc să fie distruse.

“Toate produsele agrolimentare donate trebuie să îndeplinească condițiile optime de a fi consumate prin avizarea de către autoritățile cu competențe în domeniu (tip ANSVSA). Această măsură nu are impact direct asupra bugetului de stat pentru anul 2015 , aceasta nefiind o acțiune de colectare sau evaziune fiscală”, se arată în aceeași petiție.

În România, risipa de alimente se ridică la 5 milioane de tone anual, în timp ce la nivelul Uniunii Europene aceasta este de aproape 90 de milioane de tone.

Petiția pentru schimbarea legislației și donarea alimentelor poate fi semnată AICI.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.