Alimentarea cu electricitate în România, mai dificilă decât în multe țări africane

Energia electrică lipsește din peste 100.000 de gospodării din România. Foto: Alan Levine / Flickr
Energia electrică lipsește din peste 100.000 de gospodării din România. Foto: Alan Levine / Flickr

România se află pe locul 147 din 187 de țări în ceea ce privește ușurința racordării la rețeaua electrică și chiar mai jos în ceea ce privește obținerea autorizațiilor de construire.

Această situație este prezentată într-un raport recent al Băncii Mondiale, care cuprinde mai mulți indicatori, din diferite domenii.

România stă extrem de prost la obținerea autorizațiilor de construire, unde se află pe locul 150 în lume. Mai mult, ca să se conecteze la rețeaua de electricitate, cetățenii români trebuie să aștepte mai mult decât locuitorii din Guineea Ecuatorială, Togo, Ghana sau Rwanda.

Dacă în lume, pentru racordare trebuie să realizezi aproape 5 proceduri pentru a te conecta la rețeaua electrică, în România sunt nouă pași care trebuie parcurși. Românii așteaptă, în medie, 174 de zile pentru a se racorda la rețea, în timp ce timpul mediu de rezolvare a acestei probleme în statele din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este de 80 de zile.

Mai mult, în România este aproape imposibil să te ”legi” la rețea dacă gospodăria este la mai mult de 100 de metri de cel mai apropiat stâlp al rețelei electrice.

Procedurile de conectare sunt foarte greoaie, presupun operațiuni birocratice scumpe de genul ridicări topo, extrase de carte funciară, autorizații de construcție și certificare de urbanism toate obținute chiar de mai multe ori. În cea mai simplă situație de racordare solicitantul scoate din buzunar cel puțin 2.500 de lei.

În România există aproape 100.000 de gospodării care nu au acces la energie electrică, în peste 2.000 de localități.

Dacă la accesul la electricitate și la autorizațiile de construire românii stau tot mai prost, țara noastră a făcut progrese, potrivit aceluiași raport al Băncii Mondiale, la plata taxelor. România a urcat opt poziții față de anul trecut în acest clasament, până pe poziția a 42-a în lume.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.