Alegerile din Chișinău, câștigate de un pro-european, invalidate de judecători

andrei năstase alegerile din chișinău
Foto: Andy Redbrick / Wikimedia Commons

Rezultatele alegerilor din data de 3 iunie pentru primăria Chișinăului au fost invalidate de Judecătoria municipiului Chișinău, relatează deschide.md. Alegerile din Chișinău fuseseră câștigate de pro-europeanul Andrei Năstase, care l-a învins pe candidatul socialist Ion Ceban.

Primarul ales, Andrei Năstase, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, a declarat pentru presă că „este un joc perfid la care ne face să asistăm această guvernare”. Andrei Năstase a mai spus că decizia primei instanțe va fi contestată.

„Instanța de judecată hotărăște: nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău din 20 mai 2018 şi 3 iunie 2018. Se transmite prezenta hotărâre, în 24 de ore după adoptare, Comisiei Electorale Centrale şi Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău. Împotriva hotărârii instanței de judecată poate fi depus apel în termen de o zi de la pronunţare”, a declarat judecătoarea Rodica Berdilo.

Acuzații grave: Alegerile din Chișinău, invalidate de o mafie

Andrei Năstase, al cărui partid militează pentru lupta cu corupția, eliminarea „hoților” de la guvernare și un viitor european pentru Republica Moldova, a declarat că invalidarea alegerilor din Chișinău este ilegală: „Avem de a face cu o mafie. Pentru ei nu contează votul cetățenilor, pentru ei nu contează votul chișinăuienilor şi al locuitorilor suburbiilor”.

Potrivit lui, această hotărâre a fost comandată de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, iar judecătoarea trebuie să facă pușcărie.

Vicepreşedintele Partidului Liberal Valeriu Munteanu susţine că invalidarea alegerilor din Chişinău este un moment fără precedent în istoria Republicii Moldova. „După ce anul trecut Plahotniuc și Dodon au manipulat legea electorală, acum fac praf alegerile de la Chișinău, călcând în picioare voința reală a locuitorilor capitalei… UE va tăia toate finanțările, iar Republica Moldova se va pomeni mai izolată ca niciodată”, a declarat Munteanu, potrivit europalibera.org.

Andrei Năstase a obținut 52,57% din voturile alegătorilor în cel de-al doilea tur de scrutin pentru primăria Chișinăului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.