UPDATE: Alegeri în Republica Moldova. Cetățenii au ales calea pro-europeană

UPDATE 13.30: Ultimele rezultate ale alegerilor din Republica Moldova arată că după numărarea a aproape 90% din voturile exprimate, PSRM a obținut 21,16%, PLDM – 19,23%, PCRM – 17,87%, PDM – 15,76%, iar PL – 9,3%.

Marea supriză este reprezentată de succesul celor două partide care militează în principal pentru apropierea de Rusia și politicile lui Vladimir Putin.

Însă, chiar dacă PSRM a ieșit pe primul loc, iar comuniștii sunt pe locul al treilea, majoritatea parlamentară ar putea fi creată de partidele pro europene, care ar obține mai multe mandate.

Pe baza rezultatelor de acum, PSRM ar obține 26 de mandate în Parlamentul Moldovei, iar PCRM ar avea 21 de mandate.

În total, partidele pro-ruse vor avea 47 de mandate, față de forțele pro europene, care vor avea 54 de mandate.

REZULTATE INIȚIALE: Cetățenii moldoveni și-au votat duminică partidele care îi vor reprezenta în Parlament și care urmează să formeze noul Guvern.

În urma alegerilor de duminică, partidele câștigătoare își vor împărți cele 101 posturi de deputați pentru Parlamentul de la Chișinău, votul fiind unul crucial, pentru că rezultatul ar fi urmat să impună țării direcția pro-rusă sau pro-europeană a Republicii Moldova.

Cu rușii, împotriva Europei

În urma votului, rezultatele preliminare arată că partidul pro-rus PSRM se situează pe primul loc în preferințele electoratului. Ultimele rezultate ale numărătorii voturilor indicau că Partidul Socialiștilor a obținut 21,54% din mandate la alegerile parlamentare.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon, este un opozant al politicilor pro-europene și un simpatizant al celor rusești.

Ultimele date arată că la ora 3.00, fuseseră numărate 85,77%  din voturile pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Potrivit unimedia.info, pe locul al doilea în preferințele moldovenilor se situează, după cum arată rezultatul preliminar al votului de la alegerile parlamentare, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PDLM), care a reușit să adune un procent de 19,26%.

Partidul Liberal Democrat din Moldova este condus de fostului premier Vlad Filat.

Comuniștii, un procent preliminar de 17,84%

Votul cetățenilor moldoveni i-a adus pe locul al treilea în rezultatele alegerilor parlamentare pe comuniști, astfel că Partidul Comunist din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin, a obținut un scor de 17,84%.

La mică distanță de comuniști, se situează Partidul Democrat din Moldova (PDM), un partid proeuropean, prezidat de Marian Lupu, care a strâns până la ultimele numărători un procent de 15,82% din voturile electoratului.

Totodată, Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a luat 9,36% din sufragii, iar Partidul Comunist Reformator a obținut 5,01%.

Pragul electoral pentru a intra în Parlamentul de la Chișinău este de 6%.

Prezența la urne la alegerile parlamentare din Republica Moldova a fost de 55,86% din totalul celor 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot. Majoritatea secţiilor de votare s-au închis la ora 21.00, programul fiind prelungit doar la Chişinău, Bălţi, Anenii Noi şi Nisporeni.

În România, cetățenii moldoveni au putut vota într-una dintre cele 11 secții de deschise, astfel că la urne s-au prezentat 10.456 de persoane.