Alegeri în Rusia. Un singur scenariu: încă 6 ani cu Putin. Cine sunt contracandidații

Vladimir Putin Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin Foto: Kremlin.ru

107 milioane de ruși sunt așteptați duminică, 18 martie, să își aleagă președintele. Vladimir Putin are sondajele de partea sa, scorul așteptat fiind undeva în jurul a 70 de procente pentru actualul lider de la Kremlin.

Dacă va fi ales din nou președinte, Putin va rămâne în funcție până în 2024, când se va împlini aproape un sfert de secol de când a preluat puterea de la Boris Eltîn (primul președinte rus ales în urma unui scrutin liber).

În aceasta perioadă, Putin a fost o vreme și premier, dar doar pentru că legea nu îi permitea un nou mandat (în acea perioadă președinte a fost Dmitri Medvedev, om de încredere al lui Putin și actualul prim-ministru al țării).

Putin, al doilea și al patrulea președinte al țării, a câștigat încrederea rușilor deoarece aceștia în consideră drept omul care a adus stabilitatea în țară. Însă, liderul rus este criticat – din propria țară, dar mai ales din străinătate – pentru desele încălcări ale libertăților cetățenești și ale convențiilor internaționale. Cea mai recentă dintre controverse este cea legată de otrăvirea, în Marea Britanie, a unui fost agent rus, Serghei Skripal, și a fiicei acestuia.

Contracandidații lui Putin la alegerile din 18 martie 2018 sunt:

Pavel Grudinin – din partea Partidului Comunist – creditat de sondaje cu maximum 8% dintre intențiile de vot;

Vladimir Jirinovski – candidatul ultranaționalist al Partidului Liberal Democrat are maximum 6% în sondaje;

Ksenia Sobciak – celebră în Rusia pentru că este prezentatoarea unui popular reality show, actrița și jurnalistă de 36 de ani, descrisă ca ”Paris Hilton” a Rusiei, este creditată cu maximum 2% dintre intențiile de vot. Sobciak este candidata Inițiativei Civice;

alți 4 candidați cu 1% sau mai puțin de 1% dintre intențiile de vot: Grigori Iavlinski (Iabloko, liberal), Boris Titov (Partidul creşterii), Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei), Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei).

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.