Alegeri prezidențiale în Franța. Emmanuel Macron este noul președinte al republicii

emmanuel macron președintele franței
Foto: Captură YouTube

Emmanuel Macron este noul președinte al Franței. Toate exit poll-urile publicate la ora închiderii urnelor îl desemnează învingător. Potrivit acestora, el a obținut în jur de 65% din voturile francezilor.

Potrivit proiecției realizate de Kantar Public One Point și prezentate de posturile de televiziune TF1 și RTL, Emmanuel Macron a obținut 65,5%, iar Marine Le Pen 34,5%, anunță BBC.

Conform unui alt exit poll, realizat pentru postul TV France 2, Emmanuel Macron a câștigat 65,1% din voturi, iar Le Pen 34,9%.

Iar postul BFM anunță că Macron a obținut 65,9%, iar contracandidata sa 34,1%.

Prima declarație a noului președinte francez în fața națiunii: „Am să apăr Europa și pe cetățenii săi”

În momentul în care au fost anunțate exit poll-urile, claxoanele mașinilor au răsunat în jurul Arcului de Triumf. Emmanuel Macron are foarte mulți susținători în Paris, unde Marine Le Pen a obținut doar 5% în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Potrivit CNN, Franța nu a mai avut un conducător atât de tânăr (Macron are 39 de ani) de la Napoleon Bonaparte.

AFP a anunțat Macron și Le Pen au avut o discuție telefonică „scurtă” și „cordială” după închiderea urnelor. Reprezentanta Frontului Național a anunțat că l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victoria sa.

Prezența la vot a fost de 74%.

Foto: Captură YouTube

Alegeri prezidențiale în Franța

Astăzi, francezii și-au ales un nou președinte, după ce timp de 5 ani în fruntea țării s-a aflat socialistul François Hollande.

Niciunul dintre contracandidații de astăzi nu reprezintă partidele care domină sistemul politic francez de decenii: partidul socialist și partidul republican.

Explozie de bucurie pe esplanada Luvrului după publicarea exit poll-urilor:

alegeri prezidențiale în franța 2017
Emmanuel Macron (stânga) și Marine Le Pen (dreapta). Foto: © École polytechnique – J.Barande / AG Gymnasium Melle (Wikimedia Commons)

Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, se află în fruntea partidului centrist social-liberal „En Marche!”, pe care l-a lansat în urmă cu doar un an, pe 6 aprilie 2016, în perioada în care era ministrul Economiei și Industriei în guvernul lui Manuel Valls.

Iar contracandidata sa, populista Marine Le Pen, vine din partidul Frontul Național. În vârstă de 48 de ani, Marine Le Pen a fost susținută și de extrema dreaptă franceză.

48 de milioane de francezi cu drept de vot au fost așteptați astăzi la vot. Urnele s-au închis la ora locală 20:00 (ora 21:00 ora României).

Alegeri prezidențiale în Franța. François Hollande nu a mai candidat

Președintele socialist François Hollande a decis să nu candideze pentru un nou mandat după ce popularitatea sa în rândul francezilor s-a prăbușit. Hollande a făcut anunțul la sfârșitul anului trecut, devenind primul președinte francez în funcție care nu a încercat să fie reales pentru un al doilea mandat.

Două dintre cele mai mari provocări ale viitorului președinte francez vor fi relansarea economică (Franța se confruntă cu un șomaj ridicat, în special în rândul tinerilor) și gestionarea amenințării teroriste.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.