Alegeri prezidențiale. Cele mai bune schimburi de replici și minutul de aur al lui Iohannis

Victor Ponta și Klaus
Victor Ponta și Klaus

Aseara a avut loc ce de-a doua confruntare a celor doi candidați la prezidențiale, Victor Ponta și Klaus Iohannis. Dacă marți, în primul duel de la Realitatea TV, analiștii politici au spus că Victor Ponta a ieșit învingător, în confruntarea de aseară, de la B1 TV, Iohannis a reușit să încline balanța în favoarea sa. Iată care au fost cele mai importante schimburi de declarații între cei doi candidați și un filmuleț cu finalul dezbaterii, despre care analiștii politici spun că i-au aparținut lui Klaus Iohannis:

Klaus Iohannis: „Nu e bine pentru România să fie preşedinte Victor Ponta. E greşit şi periculos să dai toată puterea unui singur partid care are foarte mari probleme, membri marcanţi care au probleme grave cu justiţia, e foarte periculos pentru România să regresăm şi să punem în pericol democraţia.

E greşit pentru că a minţit şi a speriat pensionarii că le-aş tăia pensiile şi că profesor cred că e totuşi o foarte mare problema dacă un elev copiază. Dacă cineva care îşi scrie lucrarea de doctorat plagieaza, mi se pare o problema mult mai mare, se cheamă plagiat. Oriunde în lume un politician care e prins că a plagiat e obligat să se retragă din politică. La noi unul dintre aceştia doreşte să fie preşedintele României.”

Victor Ponta: „Aş vrea să vorbesc foarte mult despre români, nu atacuri la persoană. Eu am mers la ICCJ care mi-a dat o sentinţa definitivă şi irevocabilă, dumneavoastră aţi fugit de ICCJ.

Cred că Iohannis va aduce România înapoi în 2010, are în echipa aceiaşi oameni care au tăiat pensiile: Predoiu, Blaga…

Eu îl vreau premier pe domnul Tăriceanu, un adevărat liberal. Domnul Iohannis seamănă cu Băsescu, în primul rând pentru că e împotriva la orice. Spre exemplu, reducerea CAS, un proiect liberal şi v-aţi opus!

Domnul Iohannis spune că e primar. Avem un singur primar care a ajuns preşedinte, domnul Băsescu, şi unul care a ajuns premier, domnul Boc.

Victor Ponta: Eu vă dau cifre, pentru că ieri am fost foarte bucuros să arăt că ştiu despre ce vorbesc, nu în lozinci. România e o ţară în reconstrucţie, după dezastrul făcut de Boc, Videanu, Blaga, Anastase. În 2009 deficitul bugetar era 8,6%, acum România are excedent.

Domnul Iohannis, într-un limbaj nespecific, a zis că sunt fraier că nu am cheltuit banii, acum în Europa suntem doi fraieri, doamna Merkel şi România.

Rata dobânzii de referinţă la care se împrumută firmele e acum 2,75%. Randamentul titlurilor de stat e acum 2,97%. Rată de absorbţie este acum 44%.

Klaus Iohannis: Domnul Ponta ştie să vorbească doar când citeşte de pe cartonaşe. Aveţi o fixaţie, domnule Ponta, dar oamenii aşteaptă soluţii nu statistici.

După ce terminăm cu statisticile, să vedem ce spun românii. Va merge mai bine, dragi români, de când e Ponta premier?

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, sunteţi preşedinte PSD, eu ACL, hai să facem o treabă între bărbaţi. Mâine se convoacă Parlamentul, scoatem legea amnisitiei şi dăm liber la toate arestările. Acceptaţi să convocăm Parlamentul? Sunteţi de acord să convocăm Parlamentul? ACL vor veni toţi. Sunteţi de acord să votăm împreună?

Victor Ponta: La ultima moţiune de cenzură un senator PNL a vorbit de la tribună că PSD-iştii vor legea graţierii. Ştiţi cine era? Domnul Sorin Roşca Stănescu, va spune ceva numele?

Nu mai fiţi demagog, l-am avut pe Băsescu atâţia ani demagog, eu vreau justiţie pentru toată lumea.

Lăsaţi demagogia lui Băsescu, după zece ani vrem şi noi pe cineva care să îi trateze pe toţi la fel. Vorba lungă, convocăm sau nu Parlamentul?

Haideţi să convocăm parlamentul.

Victor Ponta: Vorbesc cu milioanele de români cu care m-am întâlnit şi la Dorohoi, la Reşiţa, Cernăuţi, Chişinău, în toate oraşele şi comunele din această ţară, le spun că după zece ani de dezbinare România are o şansă extraordinară să meargă în direcţia bună, să reparăm nedreptăţile de atunci, România are nevoie de dialog şi linişte, vreau să nu mai văd ura şi atacurile la familie şi la persoană candidatului, am văzut şi de la domnul Iohannis în ultima perioadă.

Ştiu ce am de făcut, am 42 de ani, de la 18 ani lucrez şi învăţ pentru această ţară. Îmi doresc că mama mea şi bunica mea, pensionare aici, să poată trăi într-o ţară normla, copiii mei care trăiesc aici să poate trăi aici şi peste zece ani.

Sunt foarte mândru că sunt român, că putem fi o ţară mai bună şi că rănile făcute în zece ani putem noi cei de la USL să le închidem şi putem construi tot ce s-a stricat în acei ani.

Mulţumesc pentru încrederea acordată şi va asigur că voi fi un preşedinte bun, şi pentru dl Iohannis, şi pentru cei ce au votat cu alt candidat.

Klaus Iohannis: Apropo de pensii, am aici nişte taloane de pensii, una zicem alta facem. Este o pensie de exact patru lei!

Victor Ponta: Trebuie să explic! 350 lei e valoarea minim garantat, pensia dacă e mai mică se completează. Preşedintele ţării trebuie să ştie legea, habar nu are de legea pensiilor.

Klaus Iohannis: Dragii mei, din păcate, de dată această nu trebuie să alegem între două persoane, ci între două abordări. Eu propun schimbarea felului în care se face plitica în România, dl Ponta propune continuarea. Propun o Românie a prosperităţii, dl Ponta propune creşteri de taxe şi impozite în 2015

Eu rămân cu oferta mea de a schimbă felul în care se face politică, de respect faţă de lege şi cetăţeni. Voi apară votul oricărui român la vot. Se pare că guvernul domnului Ponta nu a reuşit să organizeze acest lucru. Dacă cineva nu şi-a făcut bine treaba când a fost prmier, cum putem crede că va fi un bun preşedinte?

Judecaţi bine dacă vreţi un preşedinte al vostru, eu voi fi preşedintele vostru, nu am în spate nicun fel de oameni care mă manevrează, sau doriţi un preşedinte care este omul baronilor PSD. Nu daţi toată puterea unui singur partid de stânga neautentic, nereformat, votaţi schimbarea în România şi voi fi un preşedinte foarte bun pentru voi.

Victor Ponta: L-aţi studiat foarte bine pe Traian Băsescu. Acum l-am văzut pe Băsescu din nou, acelaşi fariseism, încredere că îi prosteşte pe români din nou. Voi trăi în România fără Băsescu şi Iohannis!

Klaus Iohannis: Oare domnul Băsescu i-a prostit pe români când v-a pus premier? Pe mine m-a refuzat, pe dumneavoastră v-a pus.